Съдебната власт във Варна посреща 140-годишен юбилей без общ дом

70 окръжни съдии заседават в 3 зали

Съдебната власт във Варна се стяга да отбележи с форум в края на октомври 140 г. от създаването си. Юбилеят обаче е помрачен от проточилата се осем десетилетия сага около строежа на палата, която да приюти всички съдилища и прокуратури. След 4 първи копки те продължават да са пръснати в три сгради в различни части на града. "Това създава неудобства на гражданите, на бизнеса и на магистратите, а картината допълнително ще се влоши след предстоящото въвеждане на Синя зона за платено паркиране в центъра на Варна", заяви председателят на Окръжния съд Марин Маринов.

Последното строително разрешително за нова съдебна палата бе издадено преди 10 г. и срокът му вече е изтекъл. След години затишие тази пролет магистрати и адвокати отправиха общ апел към правосъдното министерство, ВСС, главния прокурор и кмета на Варна въпросът най-сетне да бъде решен. Вариантите засега са два - палатата да бъде изградена на първоначално определеното място до Първо РУП или до затвора. "Държавата е на ход, тя трябва да финансира строежа, защото друг вариант няма, а се задъхваме от липсата на място", подчерта Маринов. Той припомни, че подчинените му 70 окръжни съдии разполагат само в 3 нормални зали. В мазето на сградата са обособени още 2 тесни помещения за заседания, чийто вид буквално втрещява гостите на институцията.

Въпреки теснотията миналата година съдиите са успели да приключат в 3-месечен срок 81% от постъпилите 6293 дела. Броят им леко е нараснал спрямо предходната година заради притока към гражданското отделение. 46% от гледаните там общо 2856 дела са на потребители срещу "Енерго Про". Троен ръст за година бележат исковете от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, които са били общо 19. За сметка на това в наказателното отделение са намалели делата за наркотици, подкупи и няма нито едно за компютърни престъпления, но магистратите са разгледали 15 процеса за убийства, по които са осъдили 18 души. Тази година повече работа ще се отвори и за колегите им от търговското отделение поради законова промяна, изискваща съдебна регистрация на 3300 граждански сдружения, фондации, читалища и др. организации с нестопанска цел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България