Съществуват ли призраци?

Хората вярват в призраци от векове. Едни ги описват като видения и странна светлина, усещане за нечие присъствие, шумове или внезапно падане на температурата. Други усещат мириса на любимо блюдо на починал човек, чуват любимата му песен или виждат как предмети падат от рафтовете, а вратите се отварят и затварят сами. За мнозина подобни явления са неопровержимо доказателство за съществуването на привидения. Но съществуват няколко възможни обяснения на подобни аномални явления.

ЕЛЕКТРИЧЕСКА СТИМУЛАЦИЯ НА МОЗЪКА

Изплашени очевидци от различни краища на света уверяват, че виждат сенки на хора. Тези тъмни същности, които забелязват с крайчеца на окото, изчезват веднага след като човек се изправи лице с лице с тях. Мнозина смятат, че това са демони, други – че са астрални тела, а трети твърдят, че са пътешественици във времето. Но някои изследователи предлагат неочаквана версия.

Швейцарски специалисти стимулирали мозъка на епилептици с електричество и резултатите се оказали неочаквани. Една пациентка разказала за сянка на човек, която седяла зад нея и копирала всяко нейно движение, а когато лекарите помолили жената да прочете текст от картонче, сянката се опитала да й го вземе.

Оказало се, че учените стимулирали левия слепоочно-теменен възел – област в мозъка, която определя нашата представа за собственото ни „аз”. Дразнейки тази област, която ни помага да се разграничим от другите хора, лекарите нарушили способността на пациентката да разбира собственото си тяло и това довело до създаването на сянка на личността.

Специалистите смятат, че това ще обясни защо толкова много хора – здрави и шизофреници, срещат призраци, извънземни и други същества.

ИДЕОМОТОРЕН ЕФЕКТ

Движението на спиритуалистите станало популярно през 40-те – 50-те години на ХIХ век и позволило на хората да общуват с мъртвите си близки. По време на спиритични сеанси използвали дъската на Уидж, покрита с букви, цифри и прости думи („да” и „не”). Хората поставяли ръката на чинийката и задавали на духовете въпрос, а духът отговарял, движейки планшетката от буква до буква и формулирал отговора.

Друг метод на общуване с духове бил люлеещата се маса. По време на сеанса хората се събирали около масата и поставяли ръце отгоре. За всеобщо удивление масата започвала да се движи, накланяла се на един крак, повдигала се над пода и се придвижвала из стаята.

Може би в много случаи ставало дума за мошеничество, но действително ли сеансите са били само измама? Известният физик Майкъл Фарадей направил експеримент и установил, че често масата се движела благодарение на т.нар. идеомоторен ефект. Той възниква, когато силата на внушение кара мускулите ни да се движат подсъзнателно. Хората очаквали, че масата ще започне да се движи, и тя се движела.

Подобно събитие станало през 1853 година, когато четирима лекари направили експериментален сеанс. Когато съобщили на половината участници, че масата ще се движи надясно, а на половината – че се движи наляво, масата не помръднала. Когато им казали, че ще се движи само в една посока, идеомоторният ефект отново сработил. Същото може да се каже и за дъската на Уидж, когато нашите мускули, а не духовете посочват думата.

ИНФРАЗВУК

Когато британският изследовател Вик Тенди видял веднъж сив призрак до масата си, помислил, че лабораторията му е обитавана от привидения. Но на следващия ден ученият направил интересно откритие. Когато се готвел за състезание по фехтовка, поставил шпагата си в стойката и забелязал, че тя сама вибрира. Внезапно разбрал, че това, което карало шпагата да трепери, е инфразвукът.

Хората са способни да чуват звуци до 20 хиляди Херца, но не могат да уловят честоти, по-ниски от 20 Херца. Тези „тихи” шумове се наричат инфразвук и можем да ги усетим като вибрации. Можем да чувстваме тези вълни, особено в корема, и това да създава положително усещане – като трепет, или негативно – като безпокойство. При определена обстановка – в плашеща къща например, това може да предизвика паника.

Бурята, вятърът, определени неблагоприятни метеорологични условия и дори домашни съдове могат да произвеждат инфразвуци. Когато Вик Тенди наблюдавал треперещата шпага, той си спомнил, че в лабораторията е поставил нов вентилатор, който издавал вибрации с честота под 19 Херца. Тъй като резонансната честота на очната ябълка е около 20 Херца, инфразвукът предизвиквал вибрация и създавал образи, които не съществували. След като изключили вентилатора, призракът изчезнал.

Някои смятат, че вибрациите обясняват паранормалната активност в определени места. Така например Ричард Уайзман, който изследвал две подземни места, открил наличие на инфразвук, произвеждан от движението на транспорта към повърхността.

АВТОМАТИЗЪМ

Ченълинг – способността на „отвъдните сили” да управляват тялото на човека – бил един от най-древните опити на човечеството да общува със света на духовете. Идеята се състояла в това, да се изчисти разумът, да се съедини с някакво космическо съзнание и да се позволи на древния дух да завладее тялото. Смятало се, че шаманите на древните религии са способни да получат информация от мъртвите. Макар че съвременните медиуми нерядко прибягват до мошеничества, някои хора искрено вярват в това, което се случва пред тях.

Обяснението може да бъде автоматизмът или измененото състояние на съзнанието, когато човекът говори и мисли за неща, които не осъзнава. Когато медиумът изчисти своя разум, той започва да търси духа, който влиза в тялото му и му дава тайни знания за света. В действителност в това време в главата му започват да възникват случайни идеи и мисли и той смята, че те са достигнали до него от друга реалност. Но идеите идват от неговата глава и мозъкът е способен да ги генерира без каквото и да било усилие от страна на съзнанието.

Спомнете си колко често нещо ви е вдъхновявало съвсем неочаквано? Как са се появявали странни кошмари и мечти? Всичко това не е отвъдното, а нашият мозък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл