С 1 милион лева библиотеки обновяват фондовете си

442 библиотеки ще обновят фондовете си с финансиране по програмата „Българските библиотеки –съвременни центрове за четене и информираност”. Тя е на стойност 1 млн. лв., съобщи варненският депутат от ГЕРБ и член на УС на Българската библиотечно-информационна асоциация д-р Емилия Милкова.

Средствата ще бъдат разпределени между 26 библиотеки с регионален характер, 7 общински и 408 читалищни библиотеки. Те са спечелили с проекти в конкурсната процедура, в която са участвали общо 1307 проекта и са оценени от външни експерти, посочени от Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга”, каза депутатката.

Като се позова на данните на Министерството на културата, тя допълни, че стойността на внесените предложения е трикратно по-голяма от общия размер на осигуреното финансиране.

„На сайта на министерството вече е публикуван списъкът с отпадналите участници и мотивите на комисията. За всички е ясно, че възможностите на програмата не са неограничени, но тя е един важен знак за държавна подкрепа към библиотечната общност и четящите хора, а също и към

българските автори. Защото приоритет на програмата са проектите за книги и информационни източници от предимно български автори, а също и от максимално широк кръг издателства. Сред критериите за оценка дори бе записано, че включените заглавия от едно издателство не могат да

надвишават 10% от общия брой”, уточни още народният представител.

Тя изказа благодарност към министерството на културата и лично към министър Боил Банов за успешната реализация на програмата, която беше сред предизборните ангажименти на ПП ГЕРБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони