Тази година София е дала 5 пъти повече за здравеопазване

Масово ремонтират и оборудват ДКЦ-та и болници

Тази година София е дала 5 пъти повече за ремонти на здравни заведения. Отделената сума за 2018 г. е по-голяма от тази за 5 предходни години.

„През тази година Столична община инвестира близо 6 млн. лв. за ремонти и ново оборудване в общинските диагностично-консултативни центрове и болници. За сравнение - над 5,6 млн. лв. от фонда са дадени за общинското здравеопазване за целия период от 2011 до 2015 г.”, съобщи столичният зам.-кмет по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. Бюджетът е осигурен от продажбата на Общинска банка. Някои от ремонтните дейности ще бъдат довършвани и догодина.

Сред извършваните през 2018 г. реконструкции е цялостният ремонт на фасадата и покрива на 11 ДКЦ, който струва 200 000 лв., съобщиха пред „Труд“ от Столичната община.

Стотици хиляди левове са отпуснати за основен или частичен ремонт покривите на 9 ДКЦ, 8 ДКЦ, втора база на 12 ДКЦ и на 31 МЦ в Нови Искър.

В Първа АГ болница е извършен основен ремонт на покрива, на родилните зали и отделението по хирургия на млечната жлеза, купен е мамограф и ехограф, лапароскопско оборудване на операционния блок. Обновяването е за общо над 1 млн. лв.

За 106 000 лв се подменя абонатната станция на ДКЦ 5. Сега предстои авариен ремонт и на покрива на същата поликлиника, защото е протекъл при последния снеговалеж.

Извършен е основен ремонт на физиотерапевтичните отделения на Втора МБАЛ за 87 000 лв. и на 14 ДКЦ за 144 000 лв., като е включено и ново оборудване.

Финансирано е изграждането на асансьор за 135 000 лв. в 13 ДКЦ, така че възрастните и трудноподвижни пациенти да могат да посещават всички специалисти в поликлиниката.

В „Шейново“ предстои да бъде санирана цялата сграда. Ремонтът е за близо 1 млн. лв.

Доставят нов рентгенов апарат за 193 000 лв. в XV ДКЦ в „Дианабад“. За V МБАЛ ще бъде купена гастроентерологична апаратура, която струва 387 000 лв. В IV МБАЛ с 350 хил. лв. почти изцяло се обновява апаратурата. С 500 000 лв. се подменя отоплителната инсталация в болницата в Панчарево.

Барбалов подчерта, че Столичната община проявява специално внимание към заведенията за доболнична помощ в отдалечените райони на града, за да може населението там да получава адекватни медицински грижи.

Кметът на София Йорданка Фандъкова днес провери ремонта на сградата, в която след месец ще се нанесе новата здравна служба в с. Мрамор. Обновяването на бившия битов комбинат в селото бе направено по проект на стойност над 160 000 лв. Финансирането бе осигурено от Столичния приватизационен фонд с решение на Столичния общински съвет.

В лечебното заведение ще работят двама общопрактикуващи лекари, педиатър, консултации ще дава специалист по вътрешни болести, ще има и зъболекарски кабинет. В съседно помещение на същата сграда се помещава и пенсионерският клуб на с. Мрамор, където вече са си направили Коледна украса.

Населението на с. Мрамор е над 2000 души, но на новата здравна служба ще могат да разчитат и хората от съседни населени места като Мировяне и Волуяк.

В училището на Мармор вече е започнал строежа на физкултурен салон. Средствата за това - 1,2 млн. лв., бяха отпуснати с решение на СОС също от Общинския приватизационен фонд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България