Тайван призова Китай да „гледа спокойно“ на разговора между Тръмп и Цай Ин-уен

Тайванска политическа организация в Китай – Съвет по континентални въпроси коментира, че Китай трябва да гледа на разговора между новоизбрания президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп и държавния глава на Тайван Цай Ин-уен „спокойно“, предаде Ройтерс.

„Ние призоваваме Китай да приеме новата ситуация в Азиатско-тихоокеанския регион и да работи с нас за разработване на доброкачествени кръстосани отношения и за създаване на нов път, който ще бъде от полза за развитието на мира, просперитета и стабилността на региона“, гласи изявлението на тайванската организация.

Коментарът идва след като по-рано днес стана ясно, че Тръмп е провел телефонен разговор с лидера на Тайван Цай Ин-уен.

Тръмп е първият новоизбран американски президент разговарял с тайвански държавен глава откакто САЩ скъсаха официалните дипломатически отношения в Тайван през 1979 г.

Китай смята острова за изменническа провинция, макар Тайван да съществува като независима държава от края на Китайската гражданска война.

По време на разтовора Цай е поздравила Тръмп с избирането му и двамата са „отбелязали близките икономически, политически контакти и връзките в сферата на сигурността“ между Тайван и Съединените щати. Освен това Тръмп е поздравил г-жа Цай за нейната изборна победа по-рано през годината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия