ТД „Трапезица 1902” набира дарения за създаването на въжена градина на Ксилифор

Изграждане на въжена градина в парк Ксилифор е целта, за чиято реализация ще събира средства тази година Туристическо дружество „Трапезица 1902” на благотворителен коледен бал. Първото дарение за градината вече е факт – то е от „Уолтопия“ ООД и представлява съоръжението, което ще се монтира, за да се изгради въжената градина.

На повече от век е традицията за благотворителните балове на местните туристи. На 13 декември 1903 г. Настоятелството на туристическо дружество "Трапезица" за пръв път кани гражданите на Велико Търново на Благотворителен бал в салона на читалище "Надежда". Събраните средства в размер на 173.85 лв. са използвани за благоустрояване и залесяване в района на Руския паметник на Света гора.

Зимното тържество се превръща в престижно и очаквано с нетърпение и радост светско събитие, а дарените средства се оползотворяват за различни благородни инициативи. През 1905 г. с парите от благотворителния бал се залесява поречието на река Янтра с тополи и орехови дръвчета, през 1906 г. – за отпечатване на първия туристически Пътеводител на Велико Търново и региона, подготвен от Туристическото дружество. През 1914 г. парите са помогнали за възстановяването на разрушения от земетресението през 1913 г. туристическа хижа на Царевец.

22 август 1907 г. излиза от печат "Пътеводител на Велико Търново" – модерно, съобразено с европейските тенденции в този жанр издание.

Обнародването му става факт благодарение на дарителския жест на Търновския окръжен съвет – 1000 лв., на Общинския съвет – 400 лв., на княз Фердинанд І Сакскобургготски, както и на неуморимите дейци на туристическото дело Леон Филипов, Димитър Багрилов, инж. Христо Сапаров, арх. Георги Козаров, Петър Тереев, Екатерина Минчева и др.

Настоятелството на туристическото дружество взема родолюбивото решение средствата от продажбата на Пътеводителя да се използват за строеж на Първата туристическа хижа на хълма Царевец, а 300 лв. да се дарят за построяването на хижа "Чумерна".

На 25 август 1911 г. започва строежът на първата туристическа хижа в България. Хижата е официално открита на 24 май 1922 г. на Петнадесетия национален туристически събор. Заедно с решението през 1910 г. да се дари мястото на Царевец за построяване на хижата, княз Фердинанд І дарява и 500 лева с пожелание "дружеството да работи все така усърдно за запазване на търновските старини, които трябва да бъдат скъпи за всеки българин". Неговият жест е последван от Великотърновската окръжна постоянна комисия – 1000 лв., от Общинския съвет – 500 лв., от местния гарнизон, Военната болница, редица известни и уважавани интелектуалци, лекари, банкери и частни лица, обявени от Настоятелството за дарителни членове.

Двама стипендианти, за отлични спортни резултати, - Иван Сираков и Валерия Станева - излъчи управителният съвет на ТД "Трапезица 1902" на възстановения Коледен благотворителен бал. На 13 декември 2007 г. в благородната инициатива на дружеството се включиха много и щедри бизнесмени, местни политици и членове на дружеството. Благотворителният бал бе открит от председателят на туристическото дружество Паскал Паскалев. 2023 лв. набраха организаторите за предстоящото честване на 100-годишнината от обявяване на Независимостта на България, събитие, към което ТД "Трапезица 1902" е съпричастно.

4123 лева бяха дарени за създаването на първия в България Музей на туризма и туристическите спортове.

През годините до 2017 г. чрез Коледния благотворителен бал на туристите бяха осигурени част от средствата за издаване на "Пътеводител на туристическите маршрути в община Велико Търново", за изработка на входен знак в местността Ксилифор, за почистване и възстановяване на съществуващите пешеходни маршрути в крайградската зона на Велито Търново, за създаване на туристическа алея „Горско царство“, за залесяване на парка за отдих Ксилифор и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони