Тесте от карти „21 век” нарисува Дончо Дончев

Хилари, яхнала магарето Клинтън, Ким Чен Ум като голямо бебе с лигавник на бомбички, Ципрас - просяк на фона на рисунка на Зевс, който краде Европа, Меркел кърми чернокожо бебе, а Ердоган е подкарал троянския си кон към Авропата. Послучай европредседателството художникът Дончо Дончев и Александър Тумпаров представят изключително актуалния сатиричния проект от 21 “карти за игра” - оньорите плюс три жокера, на които са изобразени световни лидери и личности с огромно влияние върху развитието на света.

Въпросните “карти” са големи картини с размер 88х63 см, изключително детайлни и с много пестеливо премерена символика. Внушенията са силни, сатирата - безмилостна и точна, по журналистически безпристрастна.

“Представявям двете лица на тези политици, според това как са известни в обществото. Не заемам страни”, казва Дончев. Възприемането на световните лидери е противоречиво, затова всеки от тях е нарисуван по два различни начина. Форматът на карти за игра е много благоприятен за такава рисунка, защото може да се гледа от двете страни и да покаже две различни емоционални състояния на героя. Така сирийският президент Башар Асад от едната страна на изображението си е облян в кръв, а от другата с чисто лице и ръце, като зад гърба му кръвта се е стекла и вадичките са образували детска рисунка на къщичка. Силвио Берлускони е дявол с рогца, но и божи човек - освен прословут женкар, бившият италиански премиер е и възпитаник на католически колеж. До м.г. беше и собственик на “Милан” (прякорите на отбора са “росонерите” и “дяволът”). Зад Берлускони се подават краката на витрувианският човек на Леонардо, но обути в токчета.

Дончо Дончев работи повече от година по този проект. Той е плод на много дълбоко проучване и обмисляне. За всяка от изобразените личности художникът е изчел огромно количество информация - статии, книги, изучавал е живота им, каква е обществената нагласа към тях и е прегледал стотици изображения, за да улови най-характерната гримаса, най-важните особености. Подборът кой лидер коя карта да представлява е съобразен както с възрастта и външния вид на човека, така и със символиката на боите - купа обикновено означава “любов”, каро - пари и т.н.

Жокерите са 3. Те не са точно политици, но влияят на общественото мнение и политиката, обяснява Дончев. На тях са Джордж Сорос, Зукърбърг и Джулиан Асанж. Асата са нещо като обобщение. Те посочват основни проблеми на човечеството през 21 век. Асо пика представлява “Последната вечеря” - кървав зародиш, поднесен в чиния и символизиращ самоизяждането на човечеството. Асо купа е изображение на “Вилендорфската Венера” като секс кукла и показва изкривеният начин, по който в съвремието се възприема любовта. Асо каро е “Лодка”. Картата каро символизира парите, богатството, а най-голямото богатство на планетата е водата, обосновава се Дончо Дончев. От едната страна на асо каро е животът, водата, а от другата - сушата. Асо спатия изобразява разрухата, войната и представлява гнездо, в което има бомба с догарящ фитил.

Две от картините представляват “гърбовете” на “тестето карти”. В центъра на тази е изрисувано око, обвито от спирала от усмихнати и намръщени театрални маски.

Все още не е уточнено място за изложбата. Може би най-удачно е художествената сатира на световните лидери да бъде показана за първи път в НДК, където заседават министрите от Съвета на Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства