Тихият Стан е най-могъщ в спорта

Кой е най-могъщият човек в спорта?

Не е Роман Абрамович, собственика на „Арсенал“. Нито шейх Мансур, шефа на „Манчестър Сити“. Човекът, с най-голямо влияние в спортния свят, семейството му идва от Германия, но той е роден в Мисури. Знаят го като Тихия Стан.

Стан Крьонке (в Англия и САЩ го наричат Кроенке) вече е на 71 години. Никога не е давал интервю в живота си и не обича да се занимава с делата на клубовете, които притежава. Кой е под крилото на Крьонке? Лондонския „Арсенал“, „Колорадо Рапидс“ от американската Мейджърлига, баскетболният „Денвър Нъгетс“ от НБА, отборът по американски футбол „Лос Анджелис Рамс“, хокейния „Колорадо Авеланш“. През 2017 година създаде и един от навлизащите в модерния свят електронни клубове - „Лос Анджелис Глейдиейтърс“.

Прозвището „Най-влиятелният човек в спорта“ му даде авторитетното списание „Спортс Илюстрейтид“. Номер едно сред начинанията му е „Арсенал“, който в глобален мащаб събира най-много внимание. Първоначално Крьонке влезе само като акционер при „артилеристите“ през 2007 година. След четири сезона пое изцяло дейността на „Арсенал“ на стоковата борса, а от 2018-а е едноличен собственик. Последният му съдружник бе руският олигарх Алишер Усманов. Той се съгласи да продаде акциите си на Крьонке срещу 600 милиона евро. Едно от първите неща, които американският бизнесмен направи, бе да уволни треньора Арсен Венгер. Според него именно французинът не можел повече да развива футболния проект. И му беше показана вратата. Усманов държеше много на Венгер, който щеше да бъде освободен още 12 месеца по-рано, ако се слушаше само думата на Крьонке.

Феновете на „Арсенал“ обаче не одобряват напълно американското влияние в отбора им. Не са рядко знамената, на които пише „Стан вън“ на стадион „Емирейтс“. Въпреки уволнението на Венгер и този сезон класирането в зоната на Шампионската лига изглежда доста съмнително.

Лос Анджелис Рамс“ безспорно е успешен проект на Крьонке. През миналия сезон богаташът постави за треньор Шон Маквай. На 31 години той е най-младият наставник в историята на лигата по американски футбол. Въпреки това Маквай класира „Рамс“ за плейофите и в неделя ще се бори за място на финала „Супербоул“.

Също впечатляващ е рейдът на баскетболният „Денвър Нъгетс“. След 13 години за първи път отборът е на път за плейофите. „Нъгетс“ играят най-силния си сезон години насам. А Никола Йокич е сред фаворитите за бъде избран за най-полезния играч в НБА. Отборът е на второ място в Западната конференция, като само шампионът „Голдън Стейт Уориърс“ е пред него.

И в хокея Крьонке постави пръста си. През 2000 година бизнесменът купи „Колорадо Авеланш“. Дълго време тимът не можеше да влезе в зоната на плеойфите, но през този сезон е на седмо място в Западната конференция.

Колорадо Рапидс“ е под контрола на Крьонке от 2004 година. С него Големия шлем в спорта беше направен. Няма друг човек, който да притежава клубове от футбола, американския футбол, хокея и баскетбола. Странно е, но Крьонке не е запален по спорта. Дори когато се появи на трибуните, не показва емоция. Прякорите му са два – Тихия Стан и Анти-Тръмп.

Крьонке е и строителен предприемач. Този бизнес му носи милиони. За него се грижи съпругата му Ан Уолтън. Нейното семейство изгради истинска империя, която сега е сред най-могъщите в бранша.

В бизнеса си Крьонке инвестира много в спортни зали, медии и платформи за билети и рекламни материали. Планира през 2020 година да построи нов стадион в Лос Анджелис за 5 милиарда долара. Обича неговите проекти да бъдат много цветни и пълни с магазини.

Много семейства по света са проклели завинаги Крьонке. През 2016 година той купи огромно ранчо в Тексас и уволни всички, които работеха там. По света има около 2 милиона акра ферми – над пет пъти от територията на Лондон. Само осем души в света притежават повече земя от Крьонке

Мразят го и в Сейнт Луис (Мисури). Там купи отбора им по американски футбол и безцеремонно го прехвърли в Лос Анджелис. Когато имаш пари, можеш да си позволиш всичко... Според списание „Форбс“ през ноември 2018 година Крьонке е притежавал 8,4 милиарда долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят