Тихият талант, в който всички припознават Пирло

От новия сезон „Бреша“ отново играе сред най-добрите в Италия. Бившият отбор на Роберто Баджо се завърна в елита след осемгодишна пауза. „Лъвовете“ спечелиха ожесточената битка в Серия Б, а сред героите беше едно момче на едва 19 години. Сандро Тонали взе дейно участие през цялата кампания, записвайки 34 мача във второто ниво на италианския футбол, а в 33 от тях бе титуляр. Той изработи 10 попадения, от които реализира 3, а за останалите подаде. Халфът впечатли и с още една статистика – 12 жълти картона през сезона. Но това само затвърждава впечатлението, че новият национал на „скуадра адзура“ не бяга от отговорност, въпреки крехката си възраст. И това е причината сега голяма част от европейските грандове да отправят поглед към него. „Трансферният гигант“ ПСЖ първи се реагира с оферта – предложението бе на стойност 30 млн. евро за все още нешлифования диамант. Френският шампион обаче далеч не е единственият желаещ подписа на Тонали. Грандовете „Ювентус“, „Арсенал“, „Манчестър Сити“, „Наполи“ „Интер“ и „Милан“ са само малка част от следящите ситуацията около италианеца. Последните новини около играча бяха свързани с потенциално преминаване в гранда от Торино. Но в „Бреша“ не бързат с решението, а и едно е сигурно – офертата на шампиона на Лига 1 през лятото бе обидно ниска. Все пак Тонали е определян за новия Андреа Пирло. А преди дни получи и приза за най-добър млад играч на Серия Б.

През настоящата кампания Тонали неизменно започва като титуляр във всеки един мач от елита, а първият му гол в Серия А бе впечатляващ – срещу „Дженоа“ с виртуозен свободен удар в близост до тъча. Но звездният миг дойде на 15 октомври, когато Сандро дебютира за първия тим на Италия. Тогава халфът се появи като резерва при успеха с 5:0 като гост на Лихтенщайн.

Роден през 2000-ата година, талантът започва своята кариера в „Пиаченца“. През 2012-а се мести в „Бреша“, след като родният му клуб обявява фалит. И една от първите стъпки на новите му треньори е да сменят позицията му на терена. Така от втори нападател, Тонали става реджиста – плеймекър от рода на Андре Пирло. А сходството между двамата далеч не свършва дотук. Тонали е определян за наследник на магическия №10 заради орловия му поглед на терена, сходната прическа и прецизните пасове. Освен това и двамата тръгват за големия футбол именно от „Бреша“. Специалисти на Апенините стигат дори по-далеч – Тонали, подобно на световния шампион с Италия от 2006 година, действа хладнокръвно с топка в крака, а придвижването му по терена също е висока класа. За капак, въпреки крехката си възраст, полузащитникът не се притеснява да изпълнява голяма част от статичните положения.

Още на 16 години той получава шанс да тренира с първия тим на „лъвовете“ от Ботуша. Малко след това идва и дебютът му срещу „Авелино“, а до края на сезон 2017/18 записва общо 19 мача. Но първото му по-сериозна проява е на европейското до 19 години, където Италия достига до финал, загубен от Португалия с 3:4. Тонали бе основна роля за своята родина в турнира и е забелязан и от чуждестранните мениджъри.

„Той ще стане страхотен играч – обяви преди време вече бившият му вече треньор Роберто Боскалия. - Не искам да правя никакви сравнения, но в динамиката ни играта му има нещо специално, като при Пирло.“

Ласкаво за младия футболист се изказва и неговият съотборник Стефано Сабели, играл и в „Рома“ през годините: „Изненада ме. Не трябва да се приема за даденост, че едно момче на 18 години разполага с такъв характер както на терена, така и извън него.“

Признанията за качествата на футболиста обаче далеч не стигат дотук. През есента на 2018 година новият селекционер на „адзурите“ Роберто Манчини прати дебютна повиквателна за полузащитника за приятелските мачове с Португалия и САЩ. Младокът не записа игрови минути тогава, но усети какво е да тренира с най-добрите свои сънародници. През лятото авторитетното френско издание „Екип“ също обърна внимание на таланта от Италия, нареждайки го сред десетте най-добри играчи до 21 години. Компания в десетката му правят звезди като Килиан Мбапе, Матиас де Лихт, Жоао Феликс и други. А футболните симулатори FIFA и Football Manager на свой ред го определят сред най-обещаващите таланти. Затова и славата на Тонали вече не се простира само на Апенините, но и в цял свят.

Сега новият Пирло е концентриран само върху една цел – да помогне на „Бреша“ да запази елитния си статут. Задачата изглежда максимално трудна, но пък донякъде може да се приеме за изненада, ако в края на сезона „сините“ изпаднат в Серия Б. Защото освен Тонали, в редиците си имат още Марио Балотили, спечелил всичко възможно на клубно ниво.

Без значение от съдбата на „Бреша“, през лятото е сигурно,че Тонали ще поеме към нова посока. А информациите в местната преса са, че ще бъде в някой измежду „Интер“, „Ювентус“ и ПСЖ. Малко хора обаче са наясно, че в действителност диамантът на „адзурите“ е фен е на „Милан“...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят