Томислав Дончев: Българската политика ще престане да бъде интровертна

Последните два дни могат да бъдат описани с една дума като успех и за събитието, и за председателството. Това заяви пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Най-добрата новина е, че българската политика ще престане да бъде интровертна, допълни той.

„Тя ще престане да мисли само за процесите в България, защото всъщност по-мощните държави, тези, които уважават себе си, те мислят, те се опитват да управляват процесите не само на територията на страната, в целия ЕС, в съседните държави. До голяма степен какво се случва тук, вътре в България, зависи до голяма степен от това какво се случва в Европа, от това, което се случва при съседите ни”.

Надявам се това да е нов стил на правене на политика, каза Дончев.

За да се стигне до този резултат, това не е успешно менаджиране и модериране само на два дни, на самото събитие. Това е много предварителна работа, която започна още преди самото председателство, допълни той.

По думите му резултатът няма да е устойчив във времето, ако усилията свършат с българското председателство. Има много работа, която трябва да се свърши, за да се доведат докрай тези процеси, и тук говоря за години напред, каза той.

По думите му наша грижа е тази тема да не бъде забравена. Специално с Австрия, тя има системен интерес към някои от държавите на Западните Балкани, заяви Дончев и допълни, че трябва да направим хората по-близки.

Вицепремиерът беше категоричен, че България няма да загуби от намаляването на еврофондовете през следващия програмен период. По думите му, въпреки че Великобритания, която е един от донорите на европейския бюджет, напуска ЕС, това няма да се отрази сериозно на кохезионните фондоове, тъй като така отпада и един бенефициент.

Това, което мен ме притеснява е, че всичко това бъде скрепено с някакъв ясен индикатор. Не бива да се дава силен властови инструмент, дори и в ръцете на комисията, ако не е ясно какъв индикатор се прилага.

Много подхождаме на вяра и на емоции по отношение на строителство на скъпи съоръжения като ядрени електроцентрали, заяви още Томислав Дончев.

По думите му проектът може да бъде реализиран като пазарен, ако инвеститорът успее да го завърши и да започне да продава на конкурентни цени. Според него страната ни може да участва само в изграждането на инфраструктурата, което ще носи ползи в бъдеще и разходите по изграждането й ще бъдат оправдани. Ако този проект, представен по този начин, има потенциал, то инвеститори ще се появят, смята Дончев.

Възможно е оборудването да бъде продадено, но на много по – ниска стойност и то само с позволението на производителя, уточни Дончев.

Вицепремиерът изрази надеждата си гласът на българските превозвачи да бъде чут, защото в противен случай приемането на плана „Макрон“ ще е сериозна щета за този сектор и българската икономика. Според него този план противоречи на логиката на общия пазар, където никой няма право на ограничава конкурентните играчи, които искат да участват в него, както и на принципа за свободно движение на хора в ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика