Томислав Дончев: Стокообменът между България и Сърбия има значителен потенциал за ръст

Историята ни е направила съседи, а от нас зависи да бъдем приятели и да работим по-добре заедно. Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев след двустранна среща със заместник министър-председателя и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Република Сърбия Зорана Михайлович, съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата обсъдиха необходимостта от съвместни усилия за насърчаване на свързаността във всички измерения с основен акцент пътната, железопътната, комуникационната инфраструктура и енергетиката.

Вицепремиерът Дончев е на работно посещение в Ниш, където участва в българо-сръбски бизнес форум за насърчаване на търговските отношения и предприемачеството. Двамата се обединиха около мнението, че икономическите отношения между България и Сърбия са добри, но под потенциала си, а стокооборотът от 1,75 млрд. евро може да се увеличи значително.

Във форума взеха участие над 100 български и сръбски фирми от различни сектори, както и кметовете на Видин, Кюстендил, Костинброд, Сливница, Драгоман, Ниш, Пирот, Димитроврад, Сурдулица и Княжевац.

В политиката всяко нещо е знак. Днес сме заедно и това означава, че искаме да работим заедно, заяви Дончев. Той изтъкна основния приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС за европейска перспектива за Западните Балкани: "Гордеем се, че успяхме да наложим тази тема в дневния ред на Европа. След няколко месеца председателството ще завърши и ние сме твърдо решени усилията ни да продължат е да доведат до конкретен резултат".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика