Тристранният съвет не постигна съгласие за размера на минималната заплата

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по проекта за размера на минималната работна заплата. Той вече е определен и приет като част от закона за държавния бюджет за 2018 г., но процедурно трябваше да премине и през заседанието на НСТС.

След края на заседанието вицепремиерът Валери Симеонов разясни, че от приетите в плана 6 точки по четири е постигнат пълен консенсус, което, според него, е много добър край на годината. "Както се очаква по проекта за нов размер на минималната работна заплата не беше постигнато съгласие. Същото се отнася и по отношение на спешните мерки за финансиране на просрочени задължения на общинските болници", допълни Симеонов.

Той изброи и точките, по които представителите на правителството, синдикатите и работодателите са на едно мнение: Проектът на решение по предложение на НС за ратифициране на конвенция 131 за определяне на минималната работна заплата; Проектът за постановление за изменение на Наредбата за отпускане и изплащане на парично обезщетение за безработица; Проектът за постановление на МС за изменение и допълнение на наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, както и Програмата на Република България за Председателството на съвета на ЕС.

От своя страна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков припомни, че размерът за минималната работна заплата за 2018 г., е 510 лв. месечно. "Разчетите показват, че като от 510 лв. се приспаднат данъкът и осигурителните вноски, се получава 397 лв.", допълни той.

Васил Велев, председател на АИКБ заяви, че работодателската организация не подкрепя проекта за минималната работна заплата. По думите му, разликата между средната и минималната заплата ще бъде прекалено малка. „Ще се получи съотношение над 51% минимална към средна заплата. В ЕС това съотношение е 42-43%. По този начин ще се заличи неквалифицирания труд и средноквалифицирания труд и ще се демотивират хората да повишават квалификацията си, защото ще получават едно и също възнаграждение. Това не е добре за икономиката“, обоснова се той.

„Хубавото на икономиката е, че не е наука. На база на едни и същи цифрени данни могат да бъдат направени абсолютно противоположни изводи. Очевидно е, че по тема като тази не можем да стигнем до съгласие. На мен ми омръзна вече 23-24 години да слушам едни и същи работи и да говоря едни същи работи по въпроса специално за минимална работна заплата“, отговори президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

По време на тристранния съвет консенсус не бе постигнат и по отношение на спешните мерки за финансиране на просрочени задължения на общинските болници. Тъй като от страна на Министерството на финансите нямаше представители, вицепремиерът Симеонов пое ангажимент да ги запознае със стенограмата и да изиска писменото им становище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари