Три емблеми на Варна влизат в 100-те национални туристически обекта

Три емблематични за Варна атракции влизат в списъка на 100-те национални туристически обекта в България. Това са Аладжа манастир, Римски терми и парк-музеят "Владислав Варненчик".

Така областта ще бъде представена в листата с 5 обекта, тъй като досега там фигурираха Регионалният исторически музей и Музея на мозайките в Девня, стана ясно на заседание на комисията по туризъм, търговия и рекламна дейност към общинския съвет.

Членовете й одобриха ресорния разчет по бюджет 2019, чиято обща рамка е 4,77 млн. лв. 4,5 млн. лв. от тях са планираните приходи от туристически данък. Почти половината ще бъдат похарчени за изграждане и поддръжка на инфраструктурата, обслужваща туризма. Най-много средства по това перо - 2 млн. лв., са заложени за зелени площи.

С пари от туристическия налог ще се ремонтират фонтани, обществени чешми, ще бъде оформена зона за отдих до Юнашкия салон в центъра, а 1 млн. лв. ще бъдат разпределени поравно за подпомагане на две ключови за Варна събития - домакинството на международната регата "Тол Шипс" и провеждането на Международния музикален фестивал. Тази година местната хазна ще финансира с 1,8 млн. лв. пет събития, които допринасят за развитието на туризма. Това са конкурсът на БХРА за най-добър готвач, националният фестивал "Вино и храна", изложението "Турекспо дестинация Варна", традиционният Черноморски туристически форум и празниците на гроздолечението, виното и СПА-терапиите в най-стария ни морски курорт Св.Св. Константин и Елена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони