Тръгна абонаментът за паркоместа

Безплатно е за хора с увреждания и електромобили

picture-879Все още не е ясно кога ще стартира синята зона във Варна, но вече се приемат заявления за абонамент на живущите, както и на юридически лица и търговци, които имат бизнес в нея. Това съобщи шефът на общинското предприятие "Паркинги и синя зона" инж.Младен Иванов.

Той уточни, че стартът на синята зона зависи от приключването на асфалтирането и маркировката на още няколко варненски улици. Подаването на заявленията може да стане онлайн на www.varnaparking.bg или в Центъра за административно обслужване на улица "Александър Рачински" 29. Абонаментът за живущите е 5 лв. за първи автомобил или 55 лв. с ДДС за една година. Ако семейството има втори автомобил паркомястото за него ще бъде 10 лева или 110 лева с ДДС за 12 месеца. Срокът за разрешението за паркиране по постоянен адрес важи за година от датата на издаване. Фирми и търговци ще паркират срещу такса от 150 лева на месец или 1650 лв. с ДДС за година.

В зона I, която се изгражда на първи етап, паркоместата са 2600, а догодина, когато ще стартира зона II, ще има още 4500. Няма гаранции за свободни паркоместа за абонатите. За кратък престой тарифата е по 1 лев за час. През уикенда е безплатно. За хората с трайни увреждания ще има 106 места за в първата зона, като те ще получат специални стикери и няма да плащат за 3 часа престой. Безплатни ще са местата за електромобили и двуколесни превозни средства, припомня инж.Иванов.

Очаква се след 5 години приходите от платеното паркиране да бъдат 27,7 млн. лв., а печалбата – 7,7 млн. лв. В синята зона ще бъдат изградени и 22 станции за зареждане на електрически автомобили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България