Търновски физици предизвикаха фурор в Санкт Петербург

Високо признание и силен интерес предизвика поредната изява на великотърновски учени на международен форум в Санкт Петербург. Физиците със световен авторитет проф. Георги Георгиев от ВТУ и д-р Марияна Георгиева, отново бяха поканени да организират две специални секции на 22 и 23 май на симпозиума „Напредък в електромагнитните изследвания“ на Електромагнитната академия от САЩ- PIERS, който се проведе в Санкт Петербург през миналия месец. Организатор на форума, който е най-голям в областта на електромагнитизма, в който се включиха над 1000 участници от цял свят, бе Санктпетербургският държавен университет.

В научните секции на българските физици се включиха 24-ма участници с реноме в научните среди. Сред известните лектори бяха проф.. Венк Чу Чо от Университета „Урбана- Шампейн“ в Илинойс и директор на Изследователския институт по приложни науки в технологиите в Хонг Конг, който представи два доклада в секцията. Проф. Енг Леонг Танг от Националния технологически университет „Наниаянг“ в Сингапур и председател на следващия PIERS, проф. Акира Комияма от Електрокомуникационен университет в Осака.

Секциите бяха тематични – „Последни постижения в математическите и изчислителни методи за изследване в електромагнитната теория и техните приложения“. В тях взеха участие още и проф. Афонсо Хосе До Прадо от Университета в Сао Паоло, както и проф. Александър Кудрин от Университета „Лобачевски“ в Нижни Новгород.

„През 2016 г. Кудрин получи орден „За граждански заслуги“, втора степен от президента на Руската Федерация Владимир Владимирович Путин – за научните си постижения, които бяха представени в нашите специални секции, които организирахме през последните години в Торино, Шанхай, Гуангджоу, Стокхолм, Москва и Прага. Прави впечатление, че не само Русия, но и останалите държави изключително уважават своите учени и им показват по всякакъв начин обществено признание. Освен това навсякъде по света се инвестира в науката и в научния елит, тъй като тя се приема като част от националната сигурност. Само в България не е така", коментира още проф. Георгиев.

Двамата български физици представили най-новата си научна разработка –“Теорема на числата G1 “. В специалните секции е взел участие и руският учен проф. Сергей Скобелев, който заедно с проф. Георгиев и д-р Марияна Георгиева получиха признание от Управлението по аеронавтика на армията на САЩ и който работи по Руската космическа програма до 2030. Също така и проф. Едуард Геворкиян от Руския икономически университет „Плеханов“ в Москва.

„Отлично впечатление направи доклада на проф. Родолфо Фиорини от Политехниката в Милано, разказа още проф. Георгиев. „Участничката от македонски произход д-р Невена Тодорова от Университета на Аделаида в Австралия пък представи най-новите биомедицински изследвания, свързани с вредата на електромагнитните полета върху организма, които могат да доведат до рак. Тя изнесе блестящо и атрактивно своя доклад. Участваха още колеги от Италия, Израел, Финландия и Грузия", споделиха търновските учени.

Секциите на българските изследователи отново са били запомняща се с различната и оригинална организация. Няколко огромни флага – на Република България, на САЩ, на Австралия и Русия, отново са били оригинална част от аранжирането на залата по идея на българските учени. Като „запазена марка“ на родните физици научните им секции протичат с официално представяне на всеки един участник, преди четенето на докладите. Визитката на участника включва освен професионалното му представяне и информация за държавата, и институцията, която представлява. Освен това само в българската секция по традиция се връчват тържествено удостоверения за участие. „Повече от осем месеца продължи подготовката за тази научна секция, разкри д-р Марияна Георгиева.

„Затова пък се радваме на голям интерес. При нас винаги има много заявки, а на симпозиума в Санкт Петербург имахме над 100 човека публика!“, обясни д-р Георгиева.

По покана на президента на Електромагнитната академия проф. Леунг Танг от Университета на Ан Арбор в Мичигън, българските физици участваха в заседанието на Управителното тяло на академията, което се проведе по време на симпозиума.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони