Търсим инвеститор за АЕЦ „Белене“ (обзор)

Централата ще се изгражда на пазарен принцип и без държавна гаранция

НС отхвърли проекта на БСП

Парламентът даде мандат на енергийния министър за търсене на стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене”. Втора атомна ще се изгражда на пазарен принцип, без държавни гаранции.

Дебатите продължиха повече от три часа. Отхвърлен бе проектът на БСП за отпадане на мораториума. Със 172 гласа бе прието предложението на ГЕРБ, което развързва ръцете на министъра на енергетиката за търсене на инвеститор. В решението е записано, че няма да има преференциални цени, корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Активите и пасивите за проекта АЕЦ “Белене” ще бъдат в отделно дружество.

“Този проект никога не е бил безспорен, подходили сме максимално предпазливо на какви условия трябва да отговори бъдещият инвеститор”, Александър Ненков от ГЕРБ. “Нищо не рестартираме, просто даваме мандат следващите пет месеца за проучване какъв би бил инвеститорският интерес”, допълни той.

“Гласът на народа е за АЕЦ “Белене”, БСП винаги е искала този проект да се осъществи”, заяви Таско Ерменков. Той направи анализ на ситуацията в енергетиката сега и занапред, и заключи, че ветровият потенциал у нас е нисък, а фотоволтаичните паркове също са с ограничен капацитет.

 

ДПС гласуваха против

Проектът е руски и без разрешението на Путин няма да стане

ДПС гласуваха против идеята за търсене на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ “Белене”. Обявиха, че виждат само една игра и липса на политическа воля в проекторешението за даване на мандат за преговори.

“Без разрешението на Путин и “Атомстрой” вие не можете да направите нищо по този проект. Иначе казано, проектът е руски”, предупреди Рамадан Аталай по време на дебатите в пленарната зала.

Той посочи, че ако решението, което гласува НС бе съдбоносно, в пленарната зала щеше да е премиерът Бойко Борисов.

“Премиерът го няма, затова за мен този дебат е подвеждане на Народното събрание”, обобщи Аталай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика