Търсят извънземни с най-големия радиотелескоп в света

Първото по рода си изобретение за изследване на живот извън Земята започна своята работа през септември тази година. Снимка FAST

Ще бъде свързан с мощен суперкомпютър за обработване на едва доловими сигнали от далечни галактики

Изследователите се надяват да ускорят намирането на живот на други планети

 

Представители на американския проект SETI за търсене на извънземен разум са отправили запитване към китайски учени за използването на най-големия радиотелескоп в света FAST.

Според китайските медии учените отвъд Океана се надяват с помощта на изобретението да ускорят търсенето на живот на други планети.

„Ние можем да използваме телескопа едновременно с китайските колеги, когато те извършват своите изследвания“, заяви водещият учен в проекта SETI Дан Вертимър.

Сред китайските учени обаче веднага се зародиха противоречия, тъй като част от тях не са особено уверени, че подобна колаборация между Китай и САЩ, свързана с FAST, може да бъде осъществена. По думите на експертите дори и цялата процедура да мине по план, вероятността да бъде открит извънземен живот е твърде малка.

Проектът SETI е базиран в Калифорнийския университет в Бъркли и се осъществява с подкрепата на НАСА, както и с участието на редица научни организации от цял свят.

Най-големият радиотелескоп в света FAST се намира в китайската провинция Гуейчжоу. Диаметърът на рефлектора му е 500 метра - с 200 метра по-голям от този на досегашния рекордьор, обсерваторията „Аресибо“ в Пуерто Рико.

С помощта на FAST астрономите се надяват да наблюдават космически обекти, които се намират на разстояние 11 милиарда светлинни години.

Радиотелескопът ще бъде свързан с мощен суперкомпютър за обработване на голямо количество данни и едва доловими сигнали от далечни галактики.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл