Урфа е първият християнски град

Регионът в днешна Турция и днес пази православни манастири и църкви

Езерото с рибите е сред най-прочутите атракции в страната

За някой може да звучи невероятно, но според легендата първият християнски град в света се намира в днешна Турция. Шанлъурфа, който е създаден около 300 години преди рождението на Исус Христос, а първото му име е Едеса. То, както и следващите имена на града, които се сменяли през вековете - Ал-Руха, Урха, Урфа подсказват, че мястото е богато на вода. Първата част от днешното название на града идва от факта, че градът се е освободил само с едно въстание от френската окупация и затова има правото да се нарича “горд” (шанлъ от турски).

Градът е владян от близо 20 царства и племена. По тези земи има данни за живели племена и царства от близо 9000 години преди Христа. Но според легендата в тогавашна Едеса приемат християнството само няколко години, след като Спасителят е разпнат на кръста. Тогавашният владетел на града заболява нелечимо и тежко, твърди преданието. Нищо и никой не успял да му помогне. За да потърси лечение малко преди разпятието на Исус, при сина на Бога отива пратеник от Урфа. Тогава Христос изтрива лицето си с кърпа и тя запазва образа му. След като се докосва до нея, владетелят оздравява. И днес в околността има християни - монофизити, манастири и църкви. Там се честват както по канон всички християнски празници, но ако решите да ги посетите имайте предвид, че манастирите не са отворени за миряни на най-големите църковни празници като Великден или Коледа. Тогава обаче можете да посетите част от християнските църкви в региона.

Легендата не свършва с оздравяването на владетеля. Кърпата с лика на Христос, се твърди, била окачена столетия на една от двете колони, които и днес се издигат в крепостта над града. Според легендата за последен път тя била видяна в ръцете на Робеспиер по време на Френската революция, след което следите й се губят.

Двете колони и самата крепост обаче и днес са една от най-известните туристически атракции в града и любимо място за разходка на жителите на Шанлъурфа в добро време. От твърдината се открива гледка към целия град и към двете естествени езера, които са под нея. Едното от тях е прочуто в цяла Турция като Езерото с рибите. Край него е построена джамията, чиито образ се отразява в бистрата вода, в която плуват 7 вида риби. Да ги нахраниш и да се снимаш с тях, е чест за всеки турист. Според легендата именно до тази джамия в древността се е намирала пещерата, в която се е родил пророкът Аврам. А езерото се образувало от изгарянето на пророка на кладата. Според местна легенда, ако видите бяла риба във водите му, значи за вас ще бъдат отворени вратите на рая.

 

Не пропускайте да опитате местния пикантен кебап

Тук е създадена арменската азбука

Лютивост на ястията придава местният исот пипер

За арменците Урфа също е свещен град, защото именно в него е създадена арменската азбука. Тя е дело на бивш духовник, от арменския царски двор – Месроб Машдоц през 5-ти век в тогавашна Едеса.

Ако искате да се потопите в тълпите и да опознаете града не от туристическата му страна, отбийте се до местния пазар. Феерията от цветове и миризми ще ви омае. Спокойно можете да седнете в заведение, да хапнете местния кебап от дроб, прочут в цялата страна, а и отвъд границите на Турция, както и други дреболии. Не пропускайте да пробвате местния пикантен урфа кебап, различаващ се с повечко подправки и чесън от традиционния, или “чи кюфте”. В него има и сурова телешка кайма, омесена със сварен булгур, но пък вкусът е неповторим. Повечето ястия лютят благодарение на местния пипер – isot, който се добива от локалния сорт червени камби. Салатата пък местните подправят с меласа от нар, чиито сладко-кисел сок е заместител на оцета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм