Усвояваме пари от ЕС като Германия и Франция (ИНФОГРАФИКА)

Страната ни договорила над 8 млрд. лв. от общия бюджет от над 15,2 млрд. лева

България е на 15-о място по усвояване на пари от европейските програми, показаха последните данни на Европейската комисия, публикувани на сайта й. Страната ни се нарежда до държави като Германия и Франция по процент на изплатените суми по еврофондовете. Към 7 ноември България е получила 14,2% или над 2,54 млрд. лева от общия бюджет от над 15,23 млрд. лева, предвиден за страната ни от европейското финансиране до 2020 година. По-зле от нас се справят Полша и Румъния – с 13%, Чехия – 12%, а на опашката е Малта – с едва 7% усвояемост.

1

Лидери в класацията са Финландия – с 34%, Австрия – 28%, Люксембург и Ирландия – с по 26%. Не всички програми у нас обаче се изпълняват с еднакъв успех, показват данните на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН).

Според тях страната ни е договорила близо 46 на сто от средствата, предвидени до 2020 година или това са над 8,17 млрд. лева.

Отличник е програмата за “Инициатива за малки и средни предприятия”, по която са разплатени 93,47% от средствата или над 186 милиона лева. Целият бюджет на програмата от 199,4 млн. лв. вече е договорен, показват данните. Средствата обаче се предоставят на бизнеса под формата на нисколихвени кредити чрез избрани банки и няма точни данни колко фирми вече са взели кредити по нея. С над 90% договорен бюджет е и ОП “Храни”, по която вече са изплатени една трета от средствата или 78,3 млн. лева. По нея се финансират безплатните обеди на социално слаби и възрастни хора, както и осигуряването на безплатни пакети с продукти.

2

Добре върви и изпълнението на програмите “Иновации и конкурентоспособност”, “Развитие на човешките ресурси”, “Транспорт” и “Региони в растеж” с над 50% договорени средства по тях. Реално изплатените суми обаче са малко над 20% по първите две, за транспортната програма те са 15 на сто, а за регионите – 13,4%. По данни на Министерство на икономиката от стартирането на ОП “Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 са сключени 235 договора за близо 150 млн. лева, свързани само с подкрепа на иновациите. По програма “Транспорт” се изгражда столичното метро, както и проектът за навигацията по река Дунав. Забавяне има при някои пътни и жп проекти заради непрекъснато обжалване на процедурите.

Изключително слабо се представя Програмата за морско дело и рибарство с реално изплатени едва 508 хил. лева или 0,23% от бюджета й, който е над 222 млн. лева. Програма “Околна среда”, която е с бюджет от 3,4 млрд. лева, отчита едва 4,54% усвоени средства или 157 млн. лева от бюджет от близо 3 млрд. лева.

На дъното – с 0% изплатени средства е мярката – “Водено от общностите местно развитие” на Програмата за развитие на селските райони. Средствата по нея са за насърчаване на социалното приобщаване, намаляване на бедността и икономическо развитие и насърчаване на иновациите в селските райони. Бюджетът й е на стойност 176 млн. лева, но нито едни лев от тях не е договорен към момента, показва справката на ИСУН.

За 624 милиона лева

Модернизират 416 училища

по ОП „Региони в растеж“

Общо 624 милиона лева по Оперативна програма “Региони в растеж” ще бъдат вложени в модернизация на 416 образователни средища в цяла България. 350 милиона лева от тях представляват финансов ресурс за реализация на проектите за образователна инфраструктура на 39-е общини, които са бенефициенти по ОП “Региони в растеж”. 160 млн. лв. ще бъдат вложени в модернизирането на професионални учебни заведения, а над 45 млн. лв. ще бъдат инвестирани в развитието на спортна база.

Бенефициенти на средствата ще са общините, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта и университетите.

От рехабилитираните детски градини, основни, средни училища и университети ще се възползват общо 255 269 деца и младежи. За всяко от тези български деца ще бъдат инвестирани средно по 2444 лв. по линия на европейската солидарност за рехабилитация на образователната инфраструктура - от детската градина през училището до университета”, отбеляза регионалният министър Николай Нанков.

Вчера той откри в Свищов четири реализирани обекта по програмата за над 2 милиона лв. Ремонтирана е сградата на Финансовата служба в града, модернизирана е материалната база на Домашен социален патронаж, който по проект “Красива България” към МТСП беше преместен в бившата училищна сграда на СОУ “Алеко Константинов”, с цел разширяване на обхвата му. Благоустроен е парк “Радост” в града и е обновена Детска градина “Васил Левски”.

Оценки

Вицепремиерът Томислав Дончев:

Европроекти за

1,3 млрд. лв.

стартират догодина

Повече от 40 процедури за набиране на проекти на обща стойност над 1,3 милиарда лева ще бъдат обявени у нас през следващата година по програмите, съфинансирани чрез фондовете на Европейския съюз (ЕС). На заседание на Съвета за координация на управление на средствата от ЕС към Министерския съвет бяха приети годишните работни планове на програмите за 2018 година.

България приключи отчитането на физическото и финансовото изпълнение на програмите от първия за страната програмен период 2007-2013 г. и отчита над 95% изпълнение на финансовата рамка, заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който е председател на Съвета за координация на управлението на средствата от ЕС.

По думите му веднага след края на Председателството на ЕС в средата на 2018 година започва подготовката за следващия програмен период, като още отсега трябва да бъде засилен капацитетът за правене на секторни политики при спазване на основен принцип за допълняемост на инвестициите, така че фондовете да допълват, а не да заместват националните инвестиции.

Министър Нено Димов:

Изпълняваме 38

проекта по Финансовия механизъм на ЕИП

С подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство e обезпеченo изпълнението на 38 проекта на обща стойност 36 млн. лв. у нас, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов. Механизмът се финансира от правителствата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия и предоставя грантове за 85% от стойността на проектите.

По думите на Димов основната част от проектите са извършили проучвания за допълване на плановете за управление на речните басейни. “Бяха извършени морски експедиции за оценка на състоянието на морската среда. Бяха изследвани различни морски и сладководни организми”, заяви Нено Димов. Той поясни, че по проектите са били обучени над 600 доброволци.

Изпълнението на двете програми помага на министерството при прилагането на политиките за управление на водите и в частност интегрираното управление на ресурсите от морските и вътрешни води и подробен мониторинг на морските води. Възстановено е и е поставено началото за системата за ранно предупреждение за риск от наводнение в някои рискови и уязвими райони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика