Условно 18 месеца за пенсионера, откраднал пистолета на самоубиеца в „Лаута”

74-годишният бивш граничар сключи споразумение с прокуратурата, съдът го утвърди

Условна присъда от 18 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок получи 74-годишният пловдивчанин Симеон Стоев за кражбата на пистолета, с който на 26 юли 2017 г. в парк „Лаута” в града под тепетата се самоуби бизнесменът Данаил Божилов.

Районният съд в Пловдив потвърди споразумението, което адвокатът на подсъдимия Пламен Бонев бе сключил с прокуратурата, след като клиентът му се призна за виновен по всички, повдигнати му обвинения. Решението на съда е окончателно и не подлежи на протест.

„Аз не съм престъпник. За какво да лежа в затвора, да не съм убил човек. Аз помогнах на полицията, показах им къде съм скрил оръжието. Надявах се всичко да приключи днес и да мога да разходя кучето си Рекс. 3 месеца си седя вкъщи, вече забравих да ходя. От стрес пак пропуших цигари, а бях спрял за 8 години. Съжалявам, сгреших”, бяха първите думи на бившия граничар след прочитането на присъдата и след тримесечния домашен арест.

74-годишният пенсионер потвърди тезата си, че е взел пистолета „Берета” на самоубиеца, за да не го намерят наркоманите в парк „Лаута”, а освен това се е надявал това да му помогне да си получи неизплатени заплати от над 14 000 лв. от фирма „Омега-Т”, където работел преди време като охранител. Симеон Стоев бе обвинен за престъпление по чл.339, ал.1 от Наказателния кодекс, за това че за времето от 26 юли до 2 август 2017 г. в Пловдив е държал огнестрелни оръжия – пистолет марка „Sauer& Sohn”, модел 38, калибър 7,65 мм, и пистолет марка „Beretta”, модел 92FS, калибър 9 мм, както и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 6 патрона калибър 7,65х17мм и 14 патрона калибър 9х19 мм., без да има за това надлежно разрешение.

Според държавното обвинение на 26 юли 2017 г. сутринта в Пловдив, обвиняемият разхождал кучето си в парк „Лаута“, заедно с други лица. Те забелязали и открили северно от „кучешката алея“ трупа на Данаил Божилов. Симеон Стоев предал каишката на кучето си на присъстващите, за да го държат и отишъл до лежащия на земята мъж, за да провери дали има пулс. Когато вижда намиращия се до него пистолет „Берета“ с пълнител от 14 броя боеприпаси калибър 9х19 мм той решава да го прибере.

Вдига го от земята и го пъха между панталона и тениската отзад на кръста си. В хода на разследването от всички присъстващи при откриване на трупното тяло лица били иззети натривки, като по пробите, иззети от двете ръце на обвиняемия Симеон Стоев се установява наличие на микрочастици, които по състав съответстват на тези по гилзата. В хода на разследването било извършено претърсване и изземване на адреса на Симеон Стоев, където били открити под печката за дърва и иззети като веществени доказателства два пистолета и боеприпаси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право