Утре тръгват новите автобуси до Витоша, пускат и Симеоновския лифт (СНИМКИ)

Снимки: Денислав Стойчев

Новите рейсове ще са с място за шейни, съобщи кметът на София

Новите автобуси до Витоша тръгват още утре, тогава ще бъде пуснат и Симеоновският лифт. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Посрещаме новия зимен сезон с обновени автобуси, които тръгват още утре, и се надявам да бъдат много по-удобни за хората. Почти три пъти повече са седящите места в тях и са с повече багажни отделения, така че хората да могат да качват ските и шейните си. Общо местата са колкото и досега – над 80, с 60 седящи и 22 правостоящи места. Така че се надявам всички любители на зимните разходки и спортове да се възползват от този начин на достъп до планината“, заяви Фандъкова и посочи, че по-добре за природата е да е използва общественият транспорт, отколкото частните автомобили.

„Общо 10 са автобусите, които Столичният автотранспорт закупи със собствени средства, като 6 от тях са напълно оборудвани и готови утре да тръгнат към планината по двете линии - 63 и 66. Имаме и резерви, защото в пиковите часове в почивните дни съм възложила на автотранспорта да бъдат готови с резервни автобуси, ако се наложи“, заяви тя.

Фандъкова посочи, че от утре ще се пуснат и лифтовете. „Така че от утре ще работи и Симеоновският лифт, така че се надявам максимално да подобрим достъпа до планината. Ако се наложи, ще се спира временно движението, за да се почистват пътищата. Тези автобуси ще се движат по разписанието, което е било до момента“, заяви тя и посочи, че най-важно е през зимата децата от София да имат възможност да се учат да карат ски. „За мен е важно планината да бъде удобна и достъпна за гражданите на София“, заяви тя.

Догодина в София пускат нови 142 автобуса, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Мащабна е нашата програма. Колкото и да имаме съпротиви от различни политически сили няма как да не се отбележи, че през последните години обществения транспорт се подобри чувствително. За следващата година остава да бъдат пуснати още 142 автобуса, с което ще сме обновили 90% от автобусния парк в движение. Още следващата седмица предстои да бъдат пуснати нови 30 газови автобуса. В същото време очакваме през следващата година 13 нови трамвая и пускането на първия участък от третата метролиния“, съобщи тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България