Фандъкова: Следващата година ще направим цялостна реконструкция на трамвайната линия по булевард „Цар Борис III”

По столичния булевард „Цар Борис III” предвиждаме следващата година да направим цялостна реконструкция на трамвайната линия. Ще бъдат подменени около 14 км релси. Това каза пред БТВ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Закупуваме и 13 нови трамвая, допълни тя. Не предвиждаме в следващите 2-3 г. самият булевард да бъде реконструиран изцяло, каза Фандъкова.

Столичният кмет отбеляза, че тази година по линиите на градския транспорт са тръгнали 60 нови автобуса на природен газ. Те са по договор с частен оператор. В момента тече и процедура за закупуване на 120 нови автобуса и 20 електробуса. Успяхме да подменим 50% от автобусите само за 3 г., изтъкна Йорданка Фандъкова.

Общо 2700 общински камери има в София – в училища, детски градини, в публични пространства и по кръстовищата.

Във връзка и с европредателството получихме държавни средства и предвиждаме монтирането на още 244 камери по ключови трасета и изграждане на единна система за сигурност с органите на МВР, посочи Фандъкова.

Само тази година сме предали 260 записа, които помагат на полицията за разкриване на престъпления, изтъкна тя.

По думите й тази година са ремонтирани 18 км топлопреносна мрежа и за първи път централен топлопровод, който беше причина миналата година кв. „Младост” и още няколко квартала в София да останат без парно в най-студените дни.

Фандъкова е категорична, че е необходима е реконструкция, тъй като тръбите са стари.

По думите й никой не може да гарантира там, където не е ремонтирано, няма да има проблеми.

„По наше настояване инвестициите са насочени там, където са ставали най-много аварии”, отбеляза тя.

Пред НДК довършваме реконструкцията на площад „България”, очаквам до средата на ноември да сме напълно готови. Започна монтажът на новите гранитни плочи, каза още Фандъкова.

„Орлов мост, който ремонтирахме само за 15-ина дни през август, беше ремонтиран преди 11 г. Стандартът за реконструкция на базова инфраструктура в градове е  7-8 г. Разбира се, понякога има проблеми и с изпълнението. Затова и част от бул. „Цариградско шосе”, която беше ремонтирана през 2014 г. и все още е в гаранция, се наложи да възложим на изпълнителя за своя сметка да направи отново ремонт”, допълни кметът на София.

Тя подчерта, че само за първите 8 месеца на тази година има 27% ръст на чуждестранните туристи. По официални данни около 1,35 млн. туристи са посетили София за 2016 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България