Филм за неравенството снимат ученици от Берковица

От началото на октомври Берковица прилича на филмово студио. Младежи с камери кръстосват предбалканския град и снимат улици, сгради и разговори с хора. Инициативата е част от европейски проект, по който ученици от града под връх Ком заедно със свои връстници от още четири държави, подготвят филм за неравенството, съобщиха от общинската управа. Филмът е свързан с вкоренените в част от хората у нас и по света предразсъдъците за мъжки и женски професии.

През лятото учениците от филмовия клуб в Първо училище в Берковица подготвили сценарий за видео творбата си. В подготовката и заснемането вече се включват родители, учители, институции и граждани. За декор се използват градският стадион, полицията, общината, сградите на училища и честни домове. Кадрите, заснети в Берковица, ще станат част от по-голям филм, като останалите кратки филми ще са на ученици от Италия, Испания, Полша и Турция. Петима участници от клуба заедно с двама преподаватели от екипа заминават в средата на този месец за Полша, където ще има обучение по видеомонтаж.

Петте кратки филма трябва да са готови през март, след което ученическите екипи ще съберат творбите си в едно цяло в Италия. Готовият филм ще бъде разпространен в петте държави и цяла Европа. Финансирането на идеята и реализацията на проекта „Споделяне на европейски ценности чрез национални филми” се осъществява от програма „Еразъм +“ .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино