Фонтани и шевици край Съдебната плата в Шумен

Районът около Съдебната палата в центъра на Шумен ще бъде изцяло преобразен с 500 000 лв. Средствата бяха отпуснати от Министерски съвет през ноември м.г., а във вторник в общината беше представен проекта за представителната визия, създаден от екип с ръководител арх.Красимир Генов.

Слънчевият часовник, който от 20 г. е пред сградата, ще бъде заменен с водно огледало. Ще се монтират дюзи, които ще разпръскват водата в атрактивни фигури с височина 3-4 метра. Втора водна площ - каскада ще има и между стълбите на подхода към съда. В района има пешеходни алеи и те ще бъдат решени в цветови комбинации и фигури, който препращат към българските шевици.

Елементът е важен, защото ще се използва и при обновяване на цялата пешеходна зона по бул."Славянски" по-късно. Сегашната хлъзгава настилка пред съдебната сграда ще се замени с устойчива в сиво и черно. Предвижда се и цялостна подмяна на осветлението и парковата мебел в района. Зелените площи ще се запазят като размер и местоположение. Основен ремонт ще има и пред Военния клуб.

Общината подготвя обществена поръчка за избор на изпълнител, очаква се строителните дейности да започнат още през май, съобщи кметът на Шумен Любомир Христов. До три месеца може да бъде изпълнено цялото обновяване край Съдебната палата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България