Хамилтън: Време е за парти!

Шампионът отвя конкурентите на свободните тренировки в Австралия

След четири месеца тишина „Формула 1“ отново вдига шум и обороти в Мелбърн, където в неделя в 8,10 ч сутринта българско време ще започне първото за годината състезание за Гран при на Австралия. Новият сезон започва така, както завърши старият – със смазващо превъзходство на Люис Хамилтън и „Мерцедес“. Четирикратният шампион отвя конкуренцията в петъчните свободни тренировки. Британецът изпревари с половин секунда съотборника си Валтери Ботас и с почти цяла секунда най-сериозния си съперник Себастиан Фетел („Ферари“), който даде пето време. Втори и трети станаха Макс Верстапен („Ред Бул“) и Кими Райконен („Ферари“).

Резултатите от първите 90 минути „Формула 1“ за годината потвърдиха прогнозите, че в Австралия колите на „Мерцедес“ ще бъдат с половин секунда по-бързи на обиколка от останалите и че „Ферари“ ще е зад „Ред Бул“. Трите топотбора са спечелили всички 95 състезания от 2013 година насам.

M48213

„Време е за парти“, провикна се към бокса по радиото от автомобила си Хамилтън, след като фиксира най-доброто време в Мелбърн. „Мерцедес“ отново изглежда най-добрият автомобил като съчетание от аеродинамика, бързина, здравина и нисък разход на гориво. В неделя ще се разбере дали това наистина е така и в реални състезателни условия на трасето в Албърт парк. Там на стартовата линия за първи път в историята ще застанат двама пилоти с по четири световни титли, които ще се борят за пета – Хамилтън и Фетел. И едва ли някой от тях ще изпусне шанса да се изравни с легендарния петкратен шампион Хуан Мануел Фанджо и да доближи още седемкратния Михаел Шумахер.

Сезонът отново ще се състои от 21 състезания. От календара отпадна стартът в Малайзия, но след 10-годишно прекъсване се завръща Гран при на Франция на пистата „Пол Рикар“. Надпреварите обещават да са по-бързи и по-интересни за зрителите, защото се увеличават зоните за изпреварване с активирана система DRS.

M151549

В неделя сутрин за първи път табелите с имената на пилотите на старта няма да бъдат държани от красиви момичета. Тази работа занапред ще вършат млади картинг пилоти. Това е една от реформите на американския концерн „Либърти Медия“, който купи „Формула 1“ от Бърни Екълстоун. Новите собственици промениха и началния час на състезанията. Стартовете в Европа ще бъдат в 16,10 ч българско време – с един час по-късно, отколкото досега, и не на кръгъл час.

От техническа гледна точка голямата новина за автомобилите е т.нар. „ореол“ – обръч от титан около главата на пилота, който трябва да го предпазва от летящи отломки при катастрофи. Намалява се и броят на двигателите, които един състезател може да използва без наказание. За целия сезон всеки пилот има право на три мотора (досега бяха четири). Въвеждат се два нови типа гуми за суха настилка – супермеки и супертвърди. Пилотите карат с биометрични ръкавици, които измерват в реално време кръвно налягане и пулс и изпращат данни към бокса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт