Хаос в туризма заради касовите апарати

Туроператорите не смятат, че до 30 септември, ще имат софтуер за управление на продажбите, който отговаря на изискванията на НАП.

Бизнесът мисли за регистрация в чужбина

Част от туристическия бизнес обмисля да “емигрира” в чужбина заради промените в Наредба Н-18, която изисква от бранша да регистрира онлайн магазини и софтуера си за управление. Десетки хотели вече са се регистрирали, но нито една компания, която предлага софтуерни услуги на туроператори не го е направила. На въпрос, отправен на годишната среща на Тревъл Академи в София, как ще работят туроператорите, ако нито една компания не регистрира софтуер за тях, представители на НАП ги посъветваха да говорят със своите доставчици и да ги убедят да го направят.

Сред изискванията на НАП е софтуерът да е на български език, а браншът ползва предимно чужди разработки, които нямат българска версия. Така бизнесът или трябва да се обърне към определени български компании, или да убеди партньорите си, че трябва да променят кодовете си заради тях. Хотелите също трябва да регистрират онлайн магазини, ако приемат плащания през техен собствен виртуален терминал. Чуждите хотелски вериги с управление зад граница обаче нямат задължение да отговор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм