Хасан Рохани за протестите: Проблемите не са само икономически, хората искат повече свобода

Светът продължава да следи с безпокойство ситуацията в Иран, седмица след началото на протести, белязани с насилие. 13 души до момента са загинали в сблъсъци между демонстранти и полиция.

Антиправителствените протести в Иран, започнали миналия четвъртък, са най-мащабната вълна на недоволство след 2009 година. Тогава протестът бе срещу преизбирането на президента Махмуд Ахмадинеджад и в сблъсъци загинаха 36 души, според официалните данни, а според опозицията - двойно повече.

Днес причините за вълненията са икономически. 13 са жертвите досега, сред които един полицай. След няколко дни мълчание иранския президент Хасан Рохани направи телевизионно изявление, съобщи БНТ.

"Проблемите не са само икономически. Хората не излязоха по улиците само за да кажат, че искат пари, хляб и вода. Те имат и други искания. Едно от тях е повече свобода", заяви той.

Според Рохани Иран е постигнал пред света голям политически триумф. По думите му американците са се опитали да се противопоставят на иранската нация, налагайки санкции и обявявайки се против ядрената сделка със страната, но са се провалили в този свой опит.

Американският президент Доналд Тръмп, на свой ред, заяви, че е дошло "време за промяна" в Иран.

"Иран се проваля на всяко равнище, въпреки ужасната сделка, сключена с тях от правителството на Обама. Великият ирански народ е репресиран от много години. Те са гладни за храна и свобода. Богатството на Иран е заграбвано, наред с човешките права. ВРЕМЕ ЗА ПРОМЯНА!", написа Тръмп в Туитър.

ЕС поддържа контакт с иранските власти и очаква да бъде гарантирано правото на иранските граждани на мирни демонстрации и свобода на словото. Това заяви вчера говорителката на външнополитическата служба на ЕС Катрин Рей.

Междувременно властите в Техеран обявиха, че напълно контролират обстановката в столицата и другите градове, където избухнаха безредици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток