Хиляди на протест в Барселона срещу ареста на 8 лидери на уволненото каталунско правителство

Хиляди протестираха пред сградата на парламента в Барселона, срещу ареста на 8 лидери на уволненото каталунско правителство. Според хората, правителството на Мариано Рахой е започнало лов на вещици сред доскорошните каталунски лидери. Бившият премиер на автономната област Карлес Пучдемон разпросрани видеопослание, в което настоя за незабавното освобождаване на членовете на кабинета му. Очаква се днес да стане ясно дали искането за европейска заповед за арест на Пучдемон ще бъде уважено, информира БНТ.

„Свобода за политическите затворници“ - с този призив хиляди каталунци протестираха в Барселона и други каталунски градове. Осем бивши каталунски министри са в предварителен арест в Мадрид. Един е пуснат под гаранция от 50 хиляди евро, защото е подал оставка преди едностранното обявяване на независимост.

Тези политици не получиха правото на справедлив процес. Бяха вкарани в затвора без да са извършили престъпление. Те са хората, които сме избрали да ни представляват. Свидетели сме на диктатура като от времето на Франко.

За уволнения премиер Пучдемон и още четирима бивши министри, които са в Брюксел, испанското обвинение поиска европейска заповед за арест. Вероятно тя ще бъде издадена днес. От неизвестно място бившият каталунски лидер настоя за освобождаването на министрите му.

Като гражданин на ЕС, Пучдемон може да пребивава безусловно във всяка страна-членка до 90 дни, но след това трябва да докаже, че има работа и доходи или средства да се издържа. Европейска заповед за арест се спира при кандидатстване на политическо убежище. Може и да се обжалва пред апелативния съд на Белгия, а дори при решение за екстрадиране да бъде спряна по хуманитарни причини. Заповедта за арест обаче ще лиши Пучдемон от участие в изборите на 21 декември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа