Хорст Зеехофер обяви оттеглянето си от ръководството на ХСС

Хорст Зеехофер

Хорст Зеехофер обяви оттеглянето си от председателския пост на Християнсоциалния съюз (ХСС), съобщава Der Spiegel, като отбелязва, че под въпрос остава и колко време още баварският политик ще изпълнява функциите си на федерален министър на вътрешните работи.

Във вечерните часове на неделя се състоя среща на ръководството на ХСС, на която Зеехофер обяви решението си да се оттегли от лидерския пост. Партията планира извънреден конгрес в началото на 2019 г. за избирането на нов председател на ХСС, който е част от управляващата в Берлин голяма коалиция.

В медиите вече се появиха спекулации за възможното избиране на Манфред Вебер, председател на Европейската народна партия (ЕНП) и неин водещ кандидат за европейските избори през 2019 г.

Остава неясно колко време Зеехофер ще остане на поста федерален министър на вътрешните работи на Германия. Към настоящия момент няма направени официални изявления. Източници обаче разкриват, че в рамките на неделната среща на партийното ръководство Зеехофер е уверил, че „2019 г. ще бъде годината на обновяването на ХСС“.

Следобед премиерът на Бавария Маркус Зьодер ще представи министрите от новия си кабинет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа