Хюи Фюри - Мечтателят

Снимка: Юлиан Тодоров

Какво може да иска човек, на когото целият живот е преминал в бой? Да спре да се бие? Едва ли... По-скоро да набие всички останали.

Световната титла в тежката категория на профибокса е една от “най-знатните длъжности” в спорта изобщо. А Хюи Фюри е само един от многото, които мечтаят да я заемат.

Преди мач боксьорите обикновено си разменят тежки нападки. Дейвид Хей например си беше направил фланелка с колаж, на който държи отрязаните глави на братята Кличко. Дионтей Уайлдър и Тайсън Фюри пък разиграват ден след ден в различни градове шоу, на което войната на думи надминава и театралните изпълнения в т. нар. “развлекателен спорт”. Основната цел е генериране на интерес, а оттам и на приходи от платени гледания. Но тайно в себе си всеки боксьор мечтае да набие противника с размяната на репликите. Да го респектира дотам, че като излезе на ринга само да довърши работата.

Хюи Фюри обаче не е такъв. По нищо не прилича на така екстравагантния и скандален Тайсън Фюри, неговия братовчед. Може би само по акцента, който издава произхода му на ирландски циганин. Но докато Краля на циганите използва дори тази особеност, за да предизвиква противниците, Хюи избягва големите приказки.

“Честно казано, не съм голям отворко, предпочитам да оставя юмруите ми да говорят”, твърди 24-годишният боксьор.

Той е син на Питър Фюри, който стои и зад успехите на Тайсън. Краля възхити целия свят с брилянтната си игра в паметния мач с Владимир Кличко. Огромният джипси беше неуловим за най-успешния боец на новия век и го надигра по точки буквално с една ръка, докато с другата придържаше падащите си гащи. А след това, за да е пълно шоуто още на ринга взе микрофона и изпя романтична песен на любимата си. Беше по-интересно и от “Гепи”, в който Брад Пит влезе в ролята на цигански боксьор и популяризира тази страна от живота на т. нар. “номади” на Острова.

От Хюи обаче не може да очаквате всичко това. Освен доста по-сдържан в приказките, той е и много по-предпазлив на ринга. Стилът му е много повлиян от аматьорския бокс, разчита на правите и ударите му не са чак толкова силни. Поне в сравнение с тези на законодателите в категорията.

Това не е случайно, тъй като Питър Фюри рано решава да вкара малкия си син в семейния бизнес. По думите му, фамилията от 300 години си изкарва прехраната чрез юмручни боеве. Хюи тренира от 5-годишен, на 11 участва в първия си мач и в следващите 7 години печели куп титли на Острова и извън него. Върхът е световната за младежи през 2012-а. Още на 18 става професионалист и печели 12 победи още в първата си година.

“Винаги съм казвал, че ще бъда световен шампион, исках да дам сърцето и душата си, за да стигна до върха в бокса – разказва Фюри. - Жертвах всичко, нямах тийнейджърски живот, не пия, нямам приятели. Обучавах се от дете като професионалист. Никое дете не е правило това, което правех аз. Обикалях самостоятелно различни зали, различни хора. Никога не съм имал приятелка. Баща ми винаги ми повтаряше, че боксът и жените не вървят ръка за ръка. Той е мъдър човек и винаги съм го слушал.”

Питър е един от малкото бащи, който би накарал детето си да напусне училище. Но Хюи спира с уроците още след първия си детски мач. Впоследствие се научава да чете и пише, а сега твърди, че иска да завърши колеж. Но голямата мечта са титлите на Антъни Джошуа. Британецът вече загуби бой за пояс – от Джоузеф Паркър (Нова Зеландия) за титлата на Световната боксова организация (WBO) миналата година. Това е единственото му поражение от 22 мача, но според Питър Фюри съдийското решение не е било справедливо. Сега обаче Хюи смята, че все пак ще прибере пояса, който междувременно стана притежание на Джошуа.

“Той е целта ми, сто процента – казва Фюри. - Явно така е било писано. Сега си имам работа с Пулев, но искам Джошуа. Видях, че беше уязвим срещу Поветкин и ме сърбят ръцете за него. “Уембли” звучи добре, смятам, че ще бъда добър стадионен боец. Мога да изляза срещу него още сега.”

 

Не иска да се бие с Тайсън

Доста специалисти предричат на Тайсън и Хюи Фюри да наследят славата на фамилията Кличко. Наистина двамата цигани не са братя, а братовчеди, но между двете боксови семейства има една съществена прилика. Виталий и Владимир бяха обещали на майка си да не се бият един с друг, а Хюи признава, че не би се изправил срещу Тайсън на ринга.

“Никога не бих го направил – твърди младокът. - Но наистина бих искал двамата един ден да държим всички титли, както беше с братята Кличко.”

Тайсън вече не тренира с Питър Фюри, но чичото не му е обиден. “Пожелавам му всичко най-хубаво и се надявам да постигне целите си”, казва мозъкът на боксовия клан.

 

ЗА НЕГО

Предимството му е, че говори английски език

Фактът, че се нави да дойде в България, след като двама добри боксьори отказаха, говори много за него. Наясно съм, че е много мотивиран. Дочух, че се подготвя за Джошуа, но да не бърза, защото когато човек подценява ситуацията, е много лошо. Предимството му е, че е с няколко сантиметра по-висок и че говори по-добър английски от мен. Като цяло не го слушам какво говори. Това са глупости.

Кубрат Пулев, най-добрият ни профибоксьор

 

Ако получи шанс, може да се възползва

Вече е различен боксьор, много по-напреднал от миналата година, когато загуби от Паркър. Ако получи възможност, може да се възползва. Има всички шансове да стане №1.

Очаквам доста развръзки в категорията в скоро време. Всички ще се бият един с друг и ще имаме безспорен шампион. Никой не е непобедим, дори Джошуа. Особено ако срещу него е Хюи. Колкото по-силен е съперникът, толкова по-добре за него. Искам моят син да се бие именно с най-добрите, а не с някакви пластмасови боксьори, които нямат място на ринга. Той е боец, бори до край. И се надявам да успее.

Питър Фюри, баща на Хюи

 

Движи се добре, но не е агресивен

Фюри се движеше добре, беше странен противник. Хванах го с няколко силни удари и смятам, че спечелих честно. За мен това е голям успех. Видях, че мачовете му предизвикват огромен интерес във Великобритания. Беше страхотен бой, но Фюри не беше толкова агресивен, колкото мен.

Джоузеф Паркър след победата си над Хюи Фюри

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети