Цигани паникьосани, крият децата си от училище (обзор)

Най-голямото училище в Сливен - ОУ „Братя Миладинови” - за първи път остана празно през учебно време.

Фалшиви слухове плъзнаха в Сливен, Карнобат, София, Ямбол и Сунгурларе

Фалшиви слухове опразниха класните стаи в три основни училища и една детска градина. Родителите, изпаднали в паника, атакуваха учебните заведения, за да приберат децата си вкъщи. Фалшив слух, че социалните служби или Агенцията за закрила на детето щели да им отнемат децата вдигна на крак 20-хилядния ромски квартал „Надежда” в Сливен и ромската махала в сливенското село Тополчане. Над 2000 деца не учиха на 7 октомври.

Учебните занятия в понеделник, в най-голямото основно училище в Сливен – ОУ „Братя Миладинови” - започнали съвсем нормално, съобщи директорът Митко Митев. В училището учат близо 1300 деца, само от кв. „Надежда”. След 10 часа започнали да прииждат тълпи от възрастни от квартала, а към 10,30 ч. в двора на учебното заведение се изсипало половината гето. „Хората бяха много възбудени! Говорихме с тях, обяснихме им, че никой няма намерение да им взема децата. Отворихме вратите, за да видят, че всичко е наред. Въпреки това училището бе опразнено”, каза още Митев. „Минаха направо през мен!”, разказа негова колежка, начална учителка. В 13 часа, когато трябваше да започне втората учебна смяна, дворът и помещенията останаха също празни. Подобни сцени е имало в близкото основно училище „Юрий Гагарин”, където също учат предимно ромчета. Паниката опразни и новата детска градина в самия ромски квартал. „Родителите видели в интернет, че щели да им вземат децата“, разказа учителка. На последната родителска среща някои споделили притеснения, че във фейсбук имало „новини” за предстоящото отнемане на децата от родителите им. На срещата съмненията били разсеяни от педагозите. Но миналата събота на площада в „Надежда“ се провела „разяснителна кампания” за новата национална стратегия за детето, което отново отключило напрежението. Кой е организирал акцията, в квартала мълчат. Признават обаче, че на самото събиране е имало само местни жители.

Само за минути фалшивите слухове плъзнаха към други населени места. В близкото до Сливен село Тополчане училището също по принуда затвори врати, защото родителите прибраха децата си. В училището в Блатец успели да успокоят разтревожените семейства и до провал на учебния процес не се стигнало, каза директорът Иван Узунов. Паника е имало и в сливенското село Крушаре, където в основното училище учат само ромски деца, но и там обстановката била овладяна. „И при нас дойдоха притеснени родители. Също казаха, че от фейсбук научили за опасността. Но нито едно дете не беше взето, разговаряхме с тях. Единият от родителите ни съобщи, че негови роднини от Варна се обадили и разказали, че и там е настъпила паника заради подобни слухове”, каза директорката на училището в сливенското с. Чинтулово Нина Лазарова. „При нас е сравнително спокойно. През миналата седмица имаше напрежение. Родителите отказаха да подпишат декларациите за защита на личните данни, защото социалните служби щели да ги използват и да се случи нещо с децата им. Обяснявахме, успокоявахме. Мислим да потърсим съдействието на духовните лидери сред населението, които имат влияние, за да окажат помощ”, казаха от училището. Градец е най-голямото ромско село у нас, от 5000 жители, 4 500 са роми. До обяд злонамерените слухове стигнали до Ямбол и до Карнобат, съобщиха жители на сливенското гето.

Зам.-кметът на Сливен Румен Иванов призова за спокойствие в града и отправи апел към гражданите да не вярват на фалшиви новини. „Това е престъпна злоупотреба със страховете на хората. Недопустимо е да бъдат правени подобни внушения към родителите. Призовавам всички, които имат отношение към предизвикването на този проблем, да не използват децата и техните родители за осъществяването на своите цели и политически амбиции“, заяви Иванов.

В ромския кв. “Надежда“ в Сливен бе обявена среща на местните медиатори, пасторите в евангелските църкви, представители на общината, РУО, местния актив, на родителите за създалата се ситуация. Директори на училища съобщиха пред “Труд“, че са били посетени от служители на реда, изясняват се авторите на фалшивите слухове, които всяват страх и паника сред ромското население. В същото време педагозите се срещат с родителите на учениците си, разясняват, отговарят на въпроси и успокояват, че никой насила не може да им вземе децата. В училища се надяват, че още утре обстановката ще се успокои.

Паниката сред родителите в Сливен по случайно съвпадение на обстоятелствата съвпадна с посещението на просветния министър Красимир Вълчев в областния град. „Имаше напрежение в началото на учебната година, включително и отказ на част от родителите да изпращат децата си в училище. Разбирам, че се спекулира със страхове, включително и в кварталите с концентрация на ромско население. Разпространяват се заплахи, включително и внушения, че не трябва да пускат децата си, че трябва да ги вземат от училище. Дори днес, в Сливен, разбрах, че и тук е имало подобен случай. Миналата седмица имаше в София. Очевидно ставаше дума за добре организирани групи. Но по-късно ще имаме информация“, заяви министърът. „Учителите са тези, които трябва да успокоят родителите. Те и училищата са в ежедневна комуникация с тях и обясняват, че няма такава заплаха, допълни още той. Много е важно полицията да разбере откъде идва това”, каза Вълчев. Той призна, че неговите страхове, а вероятно и на голяма част от обществото, са свързани с факта, че голям процент от децата не ходят на училище или, ако ходят, не е постоянно. Че не са ефективно интегрирани, не знаят добре български език, нямат необходимия набор от знания и умения, които да им позволят ефективна интеграция в обществото, на пазара на труда. „Това ми е притеснението. Моето усещане е, че някой се опитва да подмени приоритетността на проблемите, които имаме“, коментира още Красимир Вълчев.

По случая е образувано досъдебно производство. То е срещу неизвестните засега автори на фалшивите слухове, които предизвикаха паника, страх и тревога сред родителите в ромските квартали. Досъдебното производство се води по обвинение за заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, разпространени по радио, телефон или по друг начин. Този текст от НК предвижда до 2 години затвор. Полицията в Сливен издирва извършителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България