Циклонът Антиной нахлува в Гърция с градушки и ветрове

Нов циклон се очаква да премине над Гърция в началото на тази седмица. Антиной нахлува, за да развали ваканцията на онези, които са избрали да се насладят на плажовете в Гърция. Това е името, дадено от метеоролозите на новата вълна от лошо време. След проблемите, предизвикани от лошото време в събота вечер в Ахая и Айтолоакарнания, времето няма да покаже отново лятното си лице. Антиной ще засегне много райони на страната със силни дъждове и бури. Феномените ще бъдат придружени локално от градушки и много силни ветрове. Най-мощни и опасни метеорологични феномени се очакват във вторник (16/7), според прогнозите.

В събота обилните валежи причиниха огромни щети в района в Ахая, много хора бяха заклещени по къмпинги, тунели и пътища. Къщите бяха наводнени, колите унищожени. Над 1000 души бяха заклещени в нощно заведение. Електрификацията на линията между Солун и Катерини е извън експлоатация.

Според прогнозата на Националната метеорологична служба времето ще продължи да бъде променливо.

По-конкретно, централните и северните части на Гърция ще бъдат обхванати от силни дъждове и бури най-често до обяд. Областите, които ще бъдат засегнати са Македония, Тракия, северната част на Йония, Епир, Тесалия, Спорадите, Евия, северното Егейско море. До вечерта явленията ще спират. Вятърът ще бъде променлив между 4 и 5 Бофорт. Температура без забележителна промяна.

Въпреки че последния удар на лошото време взе жертви на полуостров Халкидики, в Гърция подобни метеорологични феномени не са рядкост. За последните 20 години урагани, наводнения и мълнии са отнели живота на 182 души.

Туризмът е ключов елемент от икономиката на страната, тъй като осигурява една четвърт от брутния вътрешен продукт. През миналата година чужденците, посетили Гърция са били рекордните 30 милиона. 1 400 000 от тях, българи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа