Цяла нощ земетресения люляха Пиринско (ОБЗОР)

Най-силното е с магнитуд 5,2 по Рихтер в 6,25 ч. сутринта

БЛАГОЕВГРАД. От кореспондента на "Труд"

Цяла нощ серия от трусове люляха градовете в Пиринско, но паника и излизане по улиците нямаше, хората будуваха във фейсбук и там се изляха коментарите и страховете. Най-силен трус – 5,2 по Рихтер бе усетен сутринта в 6,25. В Петрич хората споделиха, че е било доста страховито усещане, но е било за кратко. С постове за сериозно разтърсване съобщават предимно в социалните мрежи и жители на Благоевград, Банско, Разлог, Сандански, Кресна, дори и в София е усетено.

Трусовете, които хората от региона са усетили, са започнали от полунощ.

Към този момент нямаме подадени сигнали за материални щети или някой да е търсил помощ, казаха вчера от кметствата в региона.

Сутрешното земетресение, което събуди региона, е било с епицентър на около 30 км югозападно от Петрич в гръцка територия край Дойранското езеро.

В нощта срещу вторник общо 7 земетресения с магнитуд над 2.0 по скалата на Рихтер са регистрирали от Националния инситут по геофизика, геодезия и география към БАН в този район. А по-късно през деня са регистрирани по-слаби вторични трусове.

Земните недра са се разклатили за първи път в 0:16 часа. Тогава е регистриран трус 4,2 по скалата на Рихтер. Следващите по-силни трусове са били в 0:19 ч. (3,4), в 0:45 ч. (2,0), в 1:00 ч. (4,0) и в 4:40 ч. (2,0)

В 6:24 е регистриран и най-силният трус от 5,2 по скалата на Рихтер, който е усетен в цяла Югозападна България. В 6:28 е регистрирано още едно земетресение с магнитуд 3,8.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България