Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Броят на нощувките в местата за настаняване се увеличи с 3%

Над 1,455 млрд. лв. са приходите на хотелите от нощувки през 2018 г., сочат данните на НСИ. Може да се каже, че миналата година е била много успешна за туристическия бранш, тъй като приходите на хотелите нарастват с 8,5%. Главна роля за това имат чужденците. За първи път сумата, която те са похарчили за нощувки в България, надминава 1 млрд. лв., което е ръст с 9,17%. За сравнение приходите от българи са само 370 млн. лв., като се увеличават с 6,8%.

Приходите на хотелите нарастват значително по-бързо от броя на нощувките, което показва, че цените за настаняване са увеличени. През 2018 г. реализираните нощувки в местата за настаняване се увеличават с 3% до общо 26,8 млн. броя, сочат данните на НСИ. Над 66% от тях, или 17,7 млн. са нощувките на чужденци. Ръстът на нощувките на чужденци е с 3,76%, докато при българите увеличението е доста по-малко - с 2,2%.

Подобни са данните и за броя на гостите в хотелите. Общият им брой е нараснал с 4,5% до 7,79 млн. души. Като по-голям е ръстът на гостите от чужбина - с близо 7% до 3,91 млн. души. 3,88 млн. от гостите в хотелите през миналата година са били българи. Оказва се, че като брой гостите в хотелите от чужбина и от България са много близки. Но чужденците отсядат в хотелите за повече дни, избират предимно по-скъпите 4- и 5-звездни хотели и харчат повече пари.

През 2018 г. най-много гости са дошли от Германия - 568 хил. души. Те са отседнали общо за 3,52 млн. нощувки. На второ място по значение за родния туризъм се оказва Румъния. Гостите от северната ни съседка са над 502 хил., като реализираните от тях нощувки са 1,88 млн., или близо половината от тези на германците. Оказва се, че румънците често идват до България само за един уикенд, докато германците си правят по-дълги почивки.

Любопитно е, че гостите от Полша са повече от британците. Страната ни е посетена от 314 хил. поляци, които са останали общо за 1,84 млн. нощувки, сочат данните на НСИ. Така Полша е на трето място по значение за родния туризъм, а Великобритания остава четвърта. Гостите от Великобритания са 293 хил., като те са реализирали 1,63 млн. нощувки. Русия остава чак на пето място, като гостите от тям са 182 хил. и са останали за 1,25 млн. нощувки.

 

Намаляват посещенията от Русия

Гостите от Кипър с най-голям ръст

Гостите от Кипър нарастват най-много през миналата година - с 42% до 11,4 хил. души. На следващите места по ръст са Малта (+40% до 3,8 хил. души) и Хърватия (+35% до 13,3 хил.), сочат данните на НСИ. Гостите от страните, които имат най-голямо значение за родния туризъм, също сериозно се увеличават. Броят на германците, които са посетили България, нараства със 7,6%, или с над 40 хил. А румънците са се увеличили с близо 14,5%, или с 63,5 хил. души.

Най-много намаляват гостите от Русия - с 19,7%, като те са с 44,8 хил. по-малко спрямо предходната година. Сериозно намаляват и гостите в родните хотели от Холандия (-7,5%), Дания (-7,2%), Белгия (-6,3%) и Турция (-5,8%).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм