Шефът на бадминтона: Амбицията ни е да сме на нивото на азиатците

Володя Златев от 30 години е в бадминтона. В края на миналата година юристът наследява Пюзант Касабян на председателския пост на родната федерация. Бивш състезател, международен съдия и изпълнителен директор на централата той изминава всички стъпала на развитието в този спорт. През 2016-а е избран за един от 12-те членове на Апелативния съвет на Световната федерация. А през миналия сезон получава и високото отличие на Международната централа диплома и медал за „За заслуги“.

Дългогодишен член е и на Апелативната комисия на Българския футболен съюз (БФС). В интервю за „Труд“ д-р Володя Златев изказа мнение и за подготвяните промени в Закона за хазарта.

- Как ще коментирате идеята лотарийните и хазартни игри, които сериозно подпомагат финансово спорта, да нямат право да рекламират в тази сфера?

- Считам, че всяко ограничаване на достъпа на хората до подобни игри би било нелепо и разбира се, ограничава техните права. В края на краищата изборът е личен. Всеки сам решава дали ще играе или не – това e негово право. Още повече, че достъпът до такива игри опира и до държавните лотарийни игри, като част от тотото, които допринасят за финансирането на спорта и културата. Ето например, навремето по села и паланки, на панаири и на сергии се продаваха лотарийни билети. Тази традиция в България не е отсега, не е прецедент, както в момента са специализираните за това места. Но не смятам, че едно ограничение на хората би допринесло особено за намаляване интереса към игрите и съответно няма да има искания коефициент на полезно действие. Всяко ограничение рядко дава резултат, да не кажа почти никога.

- Как виждате изход от ситуацията?

- С един по гъвкав план трябва да се даде възможност на хората да участват в тези игри. Говоря и за държавните, и за частните оператори. В последните години от частните хазартни игри също има отчисления за спорт, а федерациите могат да участват на принципа за проектното финансиране. Ето, например, миналата година ние имахме два проекта за над 25 000 лева. Надсловът бе „Децата и бадминтона – не на зависимостите“, с който показахме как можем да държим подрастващите извън вредните пороци. Освен всичко тези игри са един от малкото начини за финансиране на отбори и клубове в страната. А отнемайки възможността на хората да играят съответните игри, реципрочно ще намалеят и спонсорските проекти. Без да правя реклама на „Еврофутбол“, наши състезатели се възползваха от тяхна инициатива за финансиране на млади таланти.

- Как именно?

- Вече трета година те подпомагат една от най-успешните ни състезателки при девойките Мария Делчева. Тя е №1 в Европа, пета в световната ранглиста и вече си осигури участие на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес в края на тази година.

- Имате ли поглед как този въпрос е решен в чужбина?

- Във Великобритания, в Испания, в Италия, Германия също се продават подобни билети на принципа на свободен достъп. Това е начина за финансиране на спорта. И не случайно тези три нации са водещи в спорта. Така е и в повечето европейски страни. Съвсем по друг начин стои въпросът в Япония, където хазартът е табу. Но там и системата, и културата са различни. Разбира се, трябва да оценим и негативното въздействие на хазартната зависимост. Може да се въведат някакви надписи, обозначения, което да бъде вид превенция, ако гледаме чисто възпитателния и предпазващ ефект.

- А тотото до колко помага?

- Българският спортен тотализатор винаги е помагал, както и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Но знаете, че съвременният спорт изисква много средства и действително проблемът със финансирането е сложен за повечето федерации. Държавният оператор на хазартни игри и частните такива все пак са в конкурентна среда. Нормално е щом хората играят в други игри да намалеят постъпленията в тотото. Но ако се намери начин чрез гъвкав законодателен подход да се поощрят и засилят отчисленията за спорт от частния сектор по подобие на тотализатора, това би било удачен вариант. А на спортните организации да се даде възможност за равнопоставеност при кандидатстването за финансово подпомагане от различни източници. Защото в момента частите компании отделят по няколко милиона от данъчните си отчисления и те отиват в спортното министерство по направление основно за младежка превенция и спорт. Федерациите не могат директно да кандидатстват за тези средства като такива за текуща дейност – подготовка, възстановяване, международни състезания... Нашият основен ресурс е от тотото, а той все пак е ограничен, особено при настоящите условия.

- И все пак явно сте намерили добър баланс. Имате национален център на европейско ниво, както и много млади състезатели. Не е само Петя Неделчева, както бе преди години...

- Стараем се. За съжаление в България няма развита в достатъчна степен спонсорска култура, въпреки успехите. При нас е изключително трудно. Имаме скъпа екипировка и консумативи от гледна точка на перата за бадминтон. Разчитаме на спонсори, които да ни помагат било с пътувания, екипировка или възстановяване на състезателите. Но е трудно да финансираме 20 състезания в чужбина на всеки от елитните ни състезатели. Но се надяваме помощта на „Еврофутбол“ да го постигнем. Затова и ние федерациите имаме нужда да се обърнем за помощ към частните компании и оператори на хазартни игри.

- На пръв поглед бадминтонът е достъпен спорт - изисква се ракета и перо. Защо да е толкова скъп?

Нашите пера, с които играем, не са обикновени. Те са от естествен пачи материал. Една кутия стига до 65 лева, а на една тренировка отиват към 10 кутии на ден. Направете сметка.

- Предстои ви световно в Нанджинг, Китай, отивате с рекорден брой 9 състезатели. Как ще се справите финансово?

- Голяма част от бюджета ще отиде за този шампионат. От години не бяхме класирали мъже, сега са петима. Ще имаме и и традиционно силно женско присъствие. Пътуването ще струва към 50 000 лева. Само една нощувката на човек е над 100 долара, а самолетните билети са по около 900 долара...

- Все пак имате и турнири със сериозни наградни фондове. Могат ли елитните ни състезатели да се издържат само от тях?

- За момента само сестрите Габриела и Стефани Стоеви могат да стигнат до големите пари. И в края на годината ще имат добър финансов резултат. За останалите състезатели е трудно постижимо на този етап. Но се стараем и младите да подобрят нивото си. Амбицията е непрекъснато да правим лагери с азиатците. Ето наскоро ни гостува националният отбор на Тайван. А в продължение на договора за олимпийските игри Токио 2020 през септември отново ще имаме лагер в Япония в град Окаяма. Само преди дни японците спечелиха световната отборна титла. Това е нашата политика – да сме на нивото на азиатците. Затова тренираме с тези, които диктуват модата при мъжете и жените.

- Петя Неделчева ще се върне ли на корта след майчинство?

- Разбира се, но по-скоро като треньор. Тя вече има завършена магистратура в Национална спортна академия. Притежава и невероятен авторитет сред младите и по-големите. Смятаме, че тя трябва да поеме и националните отбори - нов кадър със своите идеи, който може да бъде един много успешен треньор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт