Шефът на Държавната агенция "Електронно управление": Българите все още предпочитат услуги „на гише“

"В България има близо 4.6 милиона потребители на мобилен интернет и около 1.5 милиона потребители на стационарен интернет. Същевременно делът на активните потребители на услуги през интернет не надвишава 7 на сто а, над 80 на сто от пълнолетните българи все още предпочита да получават услуги „на гише“."

Това е заявил председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Атанас Темелков пред участниците в 19-ата годишна конференция по електронно управление под надслов „Е-управление - услуги за гражданите“, цитиран от пресцентъра на ведомството. В съобщението не е посочено на какви данни се позовава той.

"Всичко това показва, че каквито и системи да създадем и каквито и нови технологии да внедрим, ако не работим с гражданите и с администрациите, трудно бихме могли да постигнем сериозни постижения в областта на електронното управление", смята Темелков.

Той посочил, че през първата година от функционирането си ДАЕУ идентифицирала всички пречки пред работещото електронно управление, включително в законодателната база. Основно предизвикателство били самите процеси на внедряване на информационни и комуникационни технологии и управлението на жизнения цикъл на внедряваните системи. Затова в разработваната от агенцията архитектура на е-управлението се предвиждали необходимите координационни механизми за адекватно планиране, надграждане и внедряване на информационни ресурси в администрацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България