Шуменец тръгна пеша до Рим

Венци ще върви 2 години, целта му е поклонническа

Шуменецът Венцислав Илиев пое на средновековно поклонническо пътешествие на самоход, трябва да стигне най-малко до Рим. Стартът на предизвикателството беше даден в сряда сутринта на Шуменската крепост. До момента Венци има рискови европейски обиколки зад гърба си, но винаги на колело. Сега е поискал благословия от папа Франциск за начинанинето си, но докато стегнал багажа не получил вест, каза той пред "Труд" на заминаване.

Първата амбициозна цел на нашенецът е да стигне навръх 3 март на Шипка. Ще изминава по 25 км на ден и до националния празник трябва да е преминал през Кочово, Певец, Търговище, Омуртаг, Глашатай, Вонеща Вода, Трявна, Габрово, Етъра, Соколски манастир и да развее трикольора на върха. После Венци трябва да премине през Гърция, маршрутът му продължава към Италия, Франция, Испания и Португалия. За догодина умува да се качи на север до Нордкап.

"Маршрутът е начертан, доколкото може, а по време на пътя ще разчитам, както всеки път, на старите си карти и на интуицията", написа Венци в профила си във фейсбук, където ще качва и снимки за феновете. Отново тръгва с оскъдни финанси към 300 евро. "Ще имам за фериботите и за 200-300 дни ще оцелея с брашно и овесени ядки, понякога и мръвка разбира се", казва той.

За пътешествието Венци се готви от пролетта на м.г. Интересното е, че сам е ушил дрехите си, удобни за пътуване, досущ като на поклонник от Средновековието. "До сега не съм се занимавал с разкройка и шиене, затова първо купих платове от магазин за втора употреба да се упражнявам. След месец проби и търсене в интернет модели на туника, наметало и всичко необходимо за един средновековен поклонник, успях да ушия няколко модела", разказва шивашката си одисея ентусиастът. После си купил платове за 200 лв. - прана вълна, памук, непромокаем плат, вълнен плат с подплата. Наметалото, което ще го пази, е тежко към 2 кг. Нужни му били още 200 лв. за консумативи, обувки, цървули и други принадлежности за пътуването. Целият му багаж тежи 28 кг. В него единствените съвременни вещи са таблет, мобилен телефон и фотоапарат, за да запечатва действителността и да информира тези, които се интересуват от одисеята му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл