Ще има международен архитектурен конкурс за варненската "Дупка"

Варна ще обяви международен архитектурен конкурс за бъдещето на така наречената Дупка в центъра на града, съобщи кметът Иван Портних. Според него така ще се намери най-доброто решение за визията на това място и ще се сложи край на 30-годишната сага.

"Аз съм против изграждане на сгради, това трябва да стане част от общественото пространство и естествена връзка между пешеходната зона, Римските терми, Епископската базилика и пристанище Варна, с експониране на културно-историческото наследство, с което е богато това място", коментира кметът.

Предстои ОбС да вземе решение за ликвидиране на търговското дружество "Централен универсален магазин"АД, което община Варна придоби, след като държавата плати на мажоритарния му собственик пловдивдския бизнесмен Георги Гергов близо 43 млн. лева.

Цената предизвика много полемики, нападки и политически обвинения. Според председателя на ОбС Тодор Балабанов оценката е направена от лицензиран оценител, а по отношение на сделката каза: "Замерят ни с калта, която сами забъркаха", предвид предните мандати на БСП, когато е пропусната възможността за увеличаване на акционерното участие на общината в съвместното дружество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България