Дупката във Варна блесва като столичното Ларго

Вежди Рашидов и Георги Гергов заедно огледаха Дупката, която сега е платен паркинг, а след това се срещнаха с кмета Иван Портних. Снимки: Авторката

Министър, кмет и собственик чакат решение на от кабинета

Огромният изкоп в сърцето на Варна, който загрозява центъра от близо 30 г., може да се преобрази и да блесне по подобие на столичното Ларго. Идеята лансира министърът на културата Вежди Рашидов след разговор с кмета Иван Портних и собственика на терена Георги Гергов.

Бизнесменът планираше да построи търговски център, но откритите на мястото артефакти от античния Одесос - част от крепостна стена, кула, руини от тръбопроводи, отводнителни канали и сгради от IV-V в., стопираха проекта.

В момента Дупката е паркинг. За да се реставрират и консервират ценните археологически паметници и да се облагороди терена от над 4 дка, държавата трябва да го откупи или да го овъзмезди Гергов с друг имот. Преговори за това бяха водени преди 4 г. Тогава бизнесменът склони да събори опасващите Дупката 48 магазинчета, които му носеха солидни наеми. Сделката обаче не се случи, а язвата си остана в средата на новия пешеходен ринг.

"Имаме воля и добро намерение да разрешим този Параграф 22, който отдавна тежи на гърба и на инвеститора, и на държавата, и на Варна", обяви Рашидов. Той съобщи, че заедно с кмета ще внесе в Министерския съвет докладна с искане МРРБ и МФ да предложат оптимална формула, по която държавата да придобие имота.

"До Нова година можем да направим европроект за социализация на терена и да го реализираме за 8-10 месеца", обобщи Рашидов, според който новата визия на Дупката би глътнала не повече от 10 млн. лв. Още поне толкова трябва да намери преди това държавата, за да стане собственик на терена. Сумата е равна на кредита, взет и изплащан от Георги Гергов, който припомни, че е вложил 12 млн. евро в Дупката.

"От 9 г. чакам решение. Не искам подарък, готов съм на компромис, но плащам заем. Надявам се това да не е пиар акция и да се случи нещо", коментира Гергов. "Благодаря, че държавата се ангажира с този болен за Варна проблем и се надявам през следващата година той да се разреши", обяви кметът Иван Портних.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини