Юлияна Дончева: Не се боя от старостта

Второто майчинство е много по-осъзнато и ме подмладява, уверява бизнесдамата

- Г-жо Дончева, успешно влязохте и в ролята на писател, след като миналата година излезе книгата ви "Код Червено: Моята истина за храната". Смятате ли да продължите с писането?

- В момента завършвам втората ми книга, която ще бъде продължение на първата, но не за храненето, а за замърсеността на козметичните продукти. Надявам се до края на годината книгата да бъде на пазара.

- Какво ви провокира да напишете книга именно за храненето?

- Темата за екологията, чистотата на продуктите, с които се храним, чистотата в природата винаги ме е вълнувала. Смятам, че това трябва да е пръв приоритет за всички нас, ако искаме да живеем в здрава и чиста среда. Освен това моята книга е доста по-различна от всичко, което е излизало досега на пазара. До момента всички съветваха читателите какви диети да спазват, какви режими. Лично за себе си и въобще в моето семейство думата диета съм я забранила. Смятам, че проблемът не е в това колко калории съдържа храната, а по-скоро е важен нейният произход и начинът, по който я готвим. Приготвена по грешен начин, тя се превръща в токсин и това действа зле на здравето ни.

- Лично на вас колко време ви беше нужно, за да откриете верния път към най-добрата храна?

- Започнах да се интересувам от темата след като с първата бременност напълнях и стигнах тегло над 100 килограма. Знам какво е усещането на човек, преминал тази психологическа бариера. Успях да отслабна почти наполовината. Това ме накара да реша, че съм открила някаква истина, с която аз мога да регулирам теглото си. Но отново казвам, че истината не е в това дали ядем само протеини или въглехидрати. Подходът е съвсем различен и смятам, че е доста по-траен, защото това е промяна в цялостната философия на хранене. Говорим за промяна в отношението към храната. Това исках да покажа с моята книга.

- Смятате ли, че българинът има отношение към храната?

- Имаме още много да се учим. Имаме много стари навици, които трудно се изкореняват. Все още сме изключително големи любители на пърженото, на прекалено много термично обработените храни. В световен план има тенденция към по-деликатна термична обработка, за да не се получават вредни съединения, които са не само опасни за здравето, но и благодарение на тях качваме килограми. Колкото повече обработена термично е храната, толкова по-трудно организмът я възприема и естествено така се получава процес на натрупване на мазнини.

- Понеже споменахте световната тенденция при храненето, кое според вас е най-вредното модно залитане в момента?

- Не съм привърженик на изпадането в модерните крайности, които в момента са обхванали част от българите. Според мен разковничето на успеха е в баланса. Отказването напълно от месото е голяма грешка. То само по себе си не е вредно, просто трябва да бъде подбирано правилно - да е от добре гледани здрави животни - свободни кокошки, щастливи крави и т.н. Нашите традиции не изключват храненето с месо. Преди десетки години България е била сочена в Европа като страна с най-много столетници, именно защото са се хранели основно с месо. Моят прадядо например е живял до 105 години и си е хапвал редовно месо.

- А по отношение храненето на децата?

- Изключително вредно е децата да се лишават от месо. Нашият син стана скоро на 4 години и знам, че няма как да спра месото от неговите предпочитани храни. Освен това напоследък стана модерно всеки да казва, че има глутенова непоносимост. Ако това не е доказано от лекар с предписания да не се яде глутен, също е много вредно. Пак ще посоча за пример нашите баби и дядовци, които са се хранили основно с хляб и не са боледували както ние сега. Млечните продукти също. В целия свят преоткриха киселото мляко, ние тепърва започваме да ограничаваме неговата консумация и си говорим за някакви лактози. Ако това не е доказано по медицински начин, няма защо сами да се ограничаваме от приема на този продукт. Така че самоволното изключване на цели групи храни, само защото е модерно, според мен е изключително вредно.

 

Стивън Барнс:

Талантът на вашите младежи е изключителен

Имиграционният адвокат в Хонконг разказва за своя уникален интернет бизнес модел и за "българската следа" в него

- Трудно ли е българин да получи виза за Хонконг?

- Няма никакво значение от коя страна си. Хонконг има 150-годишна история на приветстване на чуждестранни граждани. Българите, както всеки друг желаещ, получават статут на посетители за 90-дневен срок. Можеш да си създадеш среда: позволено е да проведеш интервюта и да получиш оферта за работа. След това подаваш в отдел «Имиграция» молба за работна виза, спонсорирана от твоя бъдещ работодател, и ако те одобрят, можеш да я получиш до 6-8 седмици. В случай че си програмист и имаш университетска степен по компютърни науки, твоите умения са много търсени.

- Как решихте да започнете работа с имиграцията в Хонконг?

- Това наистина беше случайност. Когато завърших право, започнах да работя в Хонконг като юридически консултант през 1993 г. Все повече хора питаха как да получат визи и отидох в правната библиотека, за да намеря подробен наръчник (тогава нямаше интернет). Там за мой голям шок и ужас нямаше нито учебници, нито ръководство. Няколко години по-късно изоставих всички останали общи юридически консултации и се съсредоточих специално върху имиграцията в Хонконг, защото никой друг не го правеше и имаше възможност да се специализирам в нея.

- Как се роди идеята за "Интелигентен маркетинг на съдържанието" (ИМС)?

- Повечето ми клиенти през 1996 г. бяха японци, така че аз написах «Наръчник за визи» от типа направи си сам, за да бъде преведен на японски и издаден. Но тогава удари азиатската финансова криза през 1997-1998 г. и японският ми издател фалира точно когато щях да публикувам книгата.

Нямаше какво да правя с този наръчник! По онова време мой клиент беше доставчик на новите интернет услуги и той ми показа за пръв път World Wide Web. Веднага си помислих: "О, аз ще пусна тази книга безплатно в интернет". Тогава освен Google имаше две или три дузини различни търсачки, технологията беше много невинна и много незряла. Уебсайтовете с най-голямо текстово съдържание се награждаваха с първостепенно показване и защото съм написал цяла книга и нямаше подобни, ние бяхме на първо място на страниците с резултатите от търсенето. Така между 1996 г. и 2000 г. аз знаех, че ако пуснеш безплатна информация в интернет, която помага за отговаряне на въпроси и решаване на проблеми, ще бъдеш успешен. Това бяха наченките на идеята за ИМС.

- Как се развиха нещата след това?

- Постигнах много ранни успехи чрез публикуване на безплатни неща в интернет между 2000 и 2010 г. и инвестирах в редица други фирми. За съжаление загубих всичките си пари и почти фалирах... Така трябваше да се върна към имиграцията в Хонконг. През 10-те години след последното ми публикуване интернет се беше променил изцяло. Разбрах, че трябва да пренапиша хонконгския «Наръчник за визи», но с висококачествено съдържание. Но как да привлека вниманието на хората, които искат достъп до него? Това ме накара да проуча детайлно как работи интернет и този период ми отне 7 или 8 години.

- Какъв е смисълът на ИМС?

- Чрез фактите на своя уебсайт да споделяш безплатно знанията и информацията си с хората, с които искаш да създадеш връзки. Благодарение на достъпа си те стигат до заключението, че си достоверен и предлагаш решение на проблема им. Клиентите се категоризират в два типа: тези, които разчитат на безплатните материали, за да им помогнат сами да решат проблемите си, и тези, които искат да платят за предоставяната професионална помощ. Ние «влизаме в обувките» на клиентите, за да си кажат: "Добре, имам този проблем. Знам, че тези хора могат да го решат, защото техният сайт ме убеди чрез качеството на безплатната им информация, която ми показва какво да сторя. Знам, че тя е достоверна и всичко, което тези хора са направили, лесно ме убеди да поискам да работя с тях".

 

* Рени крие годините си

* Камелия се пусна дибидюс в мрежата

* Саня Борисова страда по Ники Илиев

* Чудатите хобита на известните

С какво се занимават някои знаменитости

* Турската звезда Керем Бурсин влиза във вампирски сериал

 

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 15 АВГУСТ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица