Ядем по-скъпо испанско месо

Вносът расте заради дефицита на родното производство

Две трети от свинското у нас е чуждо

Намалява търсенето на колбаси

Българите ядат свинско месо от Испания, Франция, Германия и Полша, показват данните на статистиката и Министерството на земеделието, храните и горите. През миналата година у нас са внесени 146 263 тона свинско месо, докато родното производство е било 82 316 тона. Спрямо 2017 година вносът е нараснал с 5 00 тона, а българската продукция с около 7 000 тона. Въпреки това две трети от месото у нас е вносно, потвърди пред “Труд” председателят на Асоциацията на индустриалното свиневъдство Румен Андреев.

Според д-р Румен Караманов от асоциацията в момента цената на вносното месо се вдига заради намалените количество родно производство. Българското живо тегло беше с 20 евро цента по-евтино от чуждото и така държахме ниски цените за българския потребител. Сега, заради чумата по прасетата, промишленият сектор е свил с 30% обема си, което означава повече внос и по-високи цени, обясни Караманов. По думите му заради дефицита нагоре ще вървят и цените на мръвката в магазините.

Там вече има спад в търсенето на свинско, което обаче ще се промени, след като премине пикът на заболяването, категоричен е Караманов. Според него хората в момента са излишно стресирани, защото заболяването е само по прасетата и не засяга хората, нито други животни.

Преработвателните предприятия също са констатирали намалено търсене на колбаси от свински месо. Членове на Асоциацията на месопреработвателите от района на Русе са сигнализирали, че исканите им доставки намаляват. От там обаче са категорични, че цените на месото и на колбасите не зависят от България, а от ситуацията на международните пазари. Според прогнози на Центъра за икономически анализи в селското стопанство потребностите на вътрешния пазар ще продължат да превишават повече от двукратно възможностите на производителите. Прогнозните оценки са за ръст в консумацията на свинско с 14% на база 2016 г.

В същото време страната ни изнася символични количества свинско месо. Основната част е предназначен за Гърция, като последните данни сочат, че за там сме експортирали 2,2 хил. тона през 2016 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика