На 12 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 12.11.2019

Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Забраняват риболова в част от язовирите

Столични квартали остават без вода във вторник заради ремонти

Бизнес имотите привлякоха инвестиции за 1 трлн. долара

Връщат иззетите оръжия на Национално дружество „Традиция”

Наемателите в София все по-често търсят лукс Ръст от 50% на сделките

Банки докладват оборота при онлайн търговия

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 12 ноември 2019

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Боян Магдалинчев: Позицията на президента за избора на главен прокурор не е обсъждана официално във ВСС

Прокурори влязоха в болницата в Пазарджик заради ТЕЛК афера (обзор) По разпореждане на премиера Бойко Борисов директорът д-р Васил Вълчев е освободен

Крайната десница стана трета сила в Испания Социалистите спечелиха изборите, но с по-малко мандати

0% доходност за пари на бизнеса в банките Някои трезори взимат такса „съхранение” за големи суми на фирми

Заемите за граждани поскъпват

3,51% за жилищни заеми в левове

Лихвите по новите фирмени депозити в евро намаляха до средно ниво от 0%, обявиха от БНБ. Така за първи път през август средното ниво на лихвите намаля дотолкова, че спестяванията на бизнеса в банките носят нулева доходност.

Причината за това е, че редица банки събират такса „съхранение” за големи суми по сметки на търговски дружества. Например една от големите банки в страната предлага нулеви лихви по всички срочни депозити на фирми, с изключение на тези в долари. Наред с това банката събира такса за съхранение на парични средства на бизнеса в размер на 0,6% на годишна база върху горницата над 3 млн. лв. Като тази такса се плаща, както по разплащателни, така и по депозитни сметки. Оказва се, че фирмите с големи суми налични средства трябва да плащат на банката, за да държат парите си в нея.

Друга банка в България събира такса „съхранение” от 0,6% за суми над 10 млн. лв., както по разплащателни сметки, така и по депозити, а в същото време лихвите по депозитите за големи суми са по договаряне. Друга банка пък събира такса от 0,6%, ако сумата във сметката на фирма е над 1 млн. лв., но това важи само за разплащателни сметки, а не за депозитни. На пазара в страната обаче има и сравнително добри лихви от 0,35% за едногодишните и 0,7% за 36-месечните левови фирмени депозити.

Докато лихвите по депозитите намаляват, заемите за домакинствата, както и повечето кредити за бизнеса поскъпват. Годишният процент на разходите (ГПР), който включва освен лихвите и всички такси и комисионни, по левовите потребителски кредити за граждани през август нараства до 10,44%, при 10,31% за предходния месец. По потребителските заеми в евро ГПР се увеличава до 4,34%, при 3,98% за юли.

ГПР по жилищните левови кредити за домакинствата нараства до 3,51%, а по тези в евро до 4,20%, сочат данните на БНБ.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.