1 април е професионалният празник на "факт чекърите"

Днес, по повод 1 април се замислих за т.нар. "факт чекъри", т.е. цензорите, особено тези от factcheck.bg. Неотдавна те се похвалиха, че имали договор с Мета, т.е. Фейсбук, да проверяват истинността на публикациите и да следят за "дезинформации". Има няколко много важни неща, които трябва да се отбележат:

1. Терминът "факт чекър" е заблуждаващ. Преведено на български това означава "проверител за истинност". Как тези хора с журналистическо образовнаие, ако това въобще може да се счете за образование, проверяват например научни или икономически факти? Та те нямат знанията за това! Те са невежи в повечето области, където се изисква специализирано знание. Но въпреки всичко пишат и произнасят присъди!

2. Те са платени от Мета да провеждат определена цензура върху публикациите тук. Т.е., който плаща, той поръчва музиката. При тази ситуация, всичките им претенции за обективност, стават несъстоятелни. Те ще пишат за пари всичко, което им заръча този, който им плаща иначе ще стоят гладни.

3. Горното ме подсети как през есента на миналата години главната цензорка - Ралица Ковачева и още една госпожа, публично се оплакаха от мен лично по американската телевизия - Нова - как били "тормозени". Тормозът се бил състоял в това, че съм бил публикувал схемата на тяхното финансиране, което в края на краищата води до Сорос и американското правителство - т.е. специалните служби и в частност ЦРУ.

4. Тези набедени за журналисти "проверители на истината" никога не са се интересували от нея и вероятно не са чували, че истината се ражда в спора. Те така и не се осмелиха да поканят/предизвикат на публичен спор, хората, които цензурират. Още един довод, че те са цензори, които потискат инакомислието и свободата на словото, а не "проверители на истината". Няма и как да е иначе. Те се боят от истината, точно както дяволът от тамян. 

Та да им честитим професионалния празник...

От фейсбук, заглавието е на редакцията

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари