1 192 598,65 лв. дарения за местните избори са отчетени в Сметната палата

Снимка: Архив

1 250 парични дарения от общо 1 192 598,65 лв. за местните избори са регистрирани към 14 ч. днес в Сметната палата, съобщиха от одитната институция. Непаричните дарения са 32 на обща стойност - 25 676,66 лв.

Както "Труд" писа, на тези избори бяха регистрирани първите дарения от фирми , след като забраната за това падна заедно с намаляването на държавната субсидия за партиите до 1 лев на глас. Както "Труд" пръв съобщи, най-голямото дарение е за "Демократична България - Обединение" - 100 000 лв. от старозагорска строителна фирма.

Подадени са 1169 декларациите за произхода на средствата на кандидатите и на членовете на инициативните комитети.

Договорите с медии, социологически и рекламни агенции, и агенции за осъществяване на връзки с обществеността, вписани от участниците, са 1413.

От Сметната палата напомниха, че остават само 2 дни за подаването на задължителната информация за Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК). Участниците в изборите за общински съветници и кметове - партии, коалиции (коалиции от партии и местни коалиции) и инициативни комитети, са длъжни да подават по време на предизборната кампания всяка новопостъпила информация в срок до 7 дни от възникването й за включване в ЕРИК. Регистърът ще бъде затворен за подаване на информацията в края на деня (24 ч ) на 26 октомври 2019 г.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика