10% от шуменци ваксинирани, щабът иска ускоряване

Община Шумен

Ще ваксинират по фирми

Около 10 % от населението на община Шумен е имунизирано. Притеснението на здравните специалисти е, че с този темп трудно ще се изгради колективен имунитет и отново може да се стигне до критични ситуации през есента с голям брой заразени и приети за лечение в болничните заведения. Това бе коментирано на заседание на Общинският кризисен щаб в петък, а той препоръча да се активизира работата по имунизационната кампания срещу COVID-19.
От началото на пандемията диагностицирани положителни за COVID-19 в общината са 6 350 души. От тях излекуваните са 5 787 души, а починалите – 312. По думите на д-р Илияна Лозанова от Регионалната здравна инспекция през последните седмици се забелязва забавяне на процеса на имунизация.
Кметът Любомир Христов обясни, че това е една от причините за свикване на щаба. „Ще изпратим писма до работодателите с предложение ваксинацията на желаещите работници от предприятията или различните институции да бъде извършена на място, за да не се губи време за изчакване пред имунизационните  кабинети,“ каза той и подчерта, че ваксинирането е доброволен акт, но за да вземе човек решение, все пак трябва да бъде добре информиран.
Ръководителите на всички здравни заведения споделиха, че здравните специалисти са претоварени и сред персонала от доста време вече е натрупана много голяма умора. Директорът на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов благодари на колегите си, които помогнаха в критичните моменти. По думите му работата по разширяване на ковид отделението в болницата ще продължи. През летния период ще бъдат извършени още строително-ремонтни дейности за изграждане на няколко болнични стаи в отделението. Ще са необходими и допълнителни средства. Д-р Костов призова бизнеса отново да подкрепи МБАЛ – Шумен и усилията на медиците да се създадат по-добри условия и възможности за лечение на болните от COVID-19.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве