1000 полицаи вардят плажа, идат и вносни

Полицай е слязъл от велосипеда, за да провери документите на двама мургави не само от слънцето гости на Слънчев бряг. Само в униформата на велополицаите са включени късите панталони, за да не им се закачат крачолите за веригата. Снимка: Булфото

След 1 юли пристигат унифромени чехи, поляци румънци, а от тази година - и германци

Ченгета от София и Пловдив пратени да ловят градските си джебчии

Близо 1000 български полицаи и още трийсетина от други страни от ЕС са командировани да пазят туристите по Черноморието. Най-много от тях - малко над 800, са разпределени към Областната дирекция на МВР в Бургас, за да дежурят предимно в Слънчев бряг. 126 са пратени във Варна и Златни пясъци, а 40 в Добрич, за да работят в Балчик и Албена.

Сред командированите има служители от Охранителна, Криминална и Икономическа полиция, но също така и гранични полицаи, които да подпомагат колегите си от натоварените летища във Варна и Бургас. МВР служителите ще пристигат на смени, като първите командировки на българи в Слънчев бряг и Златни пясъци са започнали. Чужденците се очакват от 1 юли.

Униформените от Чехия, Полша и Румъния идват по споразумение на нашето море от 2010 г. насам. От това лято за първи път ще има и по един патрул от Германия на Златни пясъци и Слънчев бряг.

Чужденците дежурят с нашите ченгета, като помежду им работният език е английски. Пращат се там, където има повече техни сънародници. Традиционно повечето чешки полицаи работят в района на Приморско, румънските и полските - главно в Албена, Златни пясъци и Слънчев бряг. Някои от тях дават смени в полицейските участъци, където да оказват съдействие на своите сънародници, други обикалят нощем по алеите или денем по плажовете, или участват в пътни проверки на КАТ.

Сред командированите по морето има и експерти по взривовете от Специализирания отряд за борба с тероризма на МВР, тъй като практиката е показал, че често се налагат проверки и обезвреждане на забравен багаж или съмнителни пакети и се е губело време, докато екипите пристигат от София.

Както винаги, най-много от престъпленията и това лято се очаква да бъдат джебчийските кражби, обирите нощем по плажовете и крайбрежните алеи в курортите. Затова са командировани полицаи, заедно със следови кучета, идват и експерти по работа с уреди за нощно виждане. Специално с джебчиите ще се занимават полицаите от сектор “Кражби” в София и Пловдив и други големи градове от страната, които си познават добре контингента, насочил се към плячка по морето.

Врели и кипели в туристическия бранш отново посочват един стар проблем - че разрасналия се курорт Слънчев бряг и околностите му е с безименни улици и алеи. Така е от години - факт, който затруднява както полицейските коли, така и линейките с медици да стигат до дадено местопроизшествие. За ориентир обикновено се използва името на някой близък хотел. Но хотелите са твърде много, а командированите от вътрешността на страната полицаи и без друго трудно се ориентират в комплекса, който от края на юли до края на август набъбва до петстотин хиляден град.

 

Вътрешният министър Младен Маринов:

Имаме планове за охрана на реда

Командироването на полицаи от вътрешността на страната и от страни на ЕС, които имат голям брой туристи по нашето Черноморие, са само част от мерките, предприети за опазване на реда през активния летен сезон. Това обясни вътрешният министър Младен Маринов в отговор на депутатско питане. По думите му полицията и пожарната работят по планирани мерки срещу престъпността, за опазване на реда и за безопасността на почиващите и в летните, и в зимните курорти на страната. Плановете се изпълняват със съдействие на кметовете и общинските администрации, които осигуряват мрежите за видеонаблюдение, с туроператорските фирми и браншови сдружения.

Служителите на МВР участват и в съвместни акции с инспектори от НАП, на Агенция “Митници”, на БАБХ и на други институции за контрол по спазването на изисквания и разпоредби.

 

Румънски и немски униформени дежурят на Златни пясъци

Велополицаи на електрически колела обикалят Морската градина във Варна

Засилват охраната по входовете на курортите

Четирима румънски полицаи и трима от Германия ще патрулират редом с българските си колеги през юли и август в курорта Златни пясъци, съобщиха за "Труд" от Областната дирекция на МВР-Варна. Вече са пристигнали и първите 42-ма командировани български полицаи от други градове, които са разпределени в на Златните, „Св. Св. Константин и Елена” и Камчия.

Униформените от северната ни съседка ще оказват помощ и на пътните полицаи, тъй като гостите от Румъния масово пристигат с автомобили и са сред най-честите нарушители на Закона за движение по пътищата.

В Морската градина ще обикалят патрули с кучета и велополицаи. С новите 4 електрически колела, които наскоро общината предостави на полицията, служителите на реда ще обхождат и крайбрежната алея, граничеща с плажовете. Велоекип е предвиден и за Златните. От 15 май до 15 септември в курорта са пренасочени и 4 групи пожарникари от управлението във Варна. Допълнителна полицейска охрана е предвидена там и на „Св. Св. Константин и Елена за вече работещите контролно-пропускателни пунктове.

 

Под прикритие

Ченгета по бански дебнат апаши на плажа

И във Варна акцент този сезон ще бъде борбата с джебчийските кражби. Мобилни групи от цивилни полицаи ще бдят в автобусите от градския транспорт, в моловете, край Катедралата и на други посещавани масово от туристите места. Ще ходят под прикритие по бермуди и по бански по плажовете и крайбрежните алеи.

Варненци познават местните крадци, а разчитат на колегите си от София и другите градове да им помагат да ловят гастрольорите.

Криминалисти отчитат, че в последните няколко години са се увеличили случаите на задигнати телефони, таблети и дори лаптопи, оставени без надзор на плажа. Затова и една от задачите на полицаите под прикритие и да дебнат апаши, които се навъртат около чужденците и чакат сгоден случай да ги оберат.

 

В Слънчев бряг

Крадци се оплакват от бедни чужденци

Като защитна мярка срещу крадците, много от туристите в Слънчев бряг не носят повече от 20 лева в брой. Обикновено при туровете си вечер или когато са на плаж, гледат да плащат с банкови карти. Затова и крадците се опитват да ги пресрещнат около чейндж бюрата или банкоматите, когато са изтеглили и носят по-големи суми.

Криминалисти разказват, че арестувани обирджии им се оплаквали от “бедните туристи чужденци” и че се принуждавали да пребъркват по 10 минувачи, докато преди 4-5 години изкарвали същите суми само от една жертва.

Ченгета разказаха и за изобретателни циганки, измислили хитър номер около корабчетата за разходка в Несебър и Слънчев бряг. Нареждали се като мургави туземки да посрещат слизащите чужденци. Мятали на шиите им герданчета от миди и охлюви, какъвто е обичаят на Хаваите. Когато туристите правели знаци, че не желаят нито да си купят, нито като подарък подобни украшения, крадлите ги сваляли, обаче заедно със златните синджири и медальони и бягали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право