101 стипендии връчи Фондация „Гипсън”

Нели и Робърт Гипсън по време на церемонията по връчването на стипендиите

„Аз не съм Сорос... Нямам „глобален план” – каза Робърт Гипсън

Вече 15 години Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий” провежда конкурс сред българските студенти, които учат в държавни университети, за присъждане на целогодишни стипендии за отличен успех. Този благороден жест се финансира от Фондация „Нели и Робърт Гипсън” (САЩ). Самите дарители Нели и Робърт Гипсън пристигнаха в София на 20 ноември, а на 21 ноември г-н Гипсън беше удостоен с наградата „Най-голям частен дарител за 2019 г.”, която му беше връчена лично от президента на Република България Румен Радев.

На официална церемония, състояла се в Театрална лаборатория „Алма Алтер” (СУ) на 22 ноември, бяха връчени 101 стипендии на талантливи студенти от различни родни университети, изучаващи медицина, инженерни, природни и хуманитарни специалности. Всяка стипендия е в размер на 2000 лв. Удостоените с нея в първи курс продължават да я получават до края на следването си, ако поддържат отлични резултати. Необходимо условие за кандидатстване е и затруднено материално положение на семейството.

Събитието се водеше от Михаил Тачев – изпълнителен директор на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий”, а да връчат стипендиите на пристигналите от цялата страна студенти бяха поканени видни учени и общественици: доц. д-р Тодор Чобанов (зам.-кмет на София), проф. д.ф.н Анастас Герджиков (ректор на СУ), проф. д.ик.н. Стати Статев (ректор на УНСС), проф. д.н. инж. Иван Кралов (ректор на ТУ), акад. Петър Кендеров (почетен президент на Фондацията), член.-кор. Васил Николов (зам.-председател на БАН), Юмер Коджаюмер (старши експерт в МОН), Ваня Кастрева (директор на РУО – София), Алексей Христов (президент на Американска фондация за България), Жени Живкова (зам.-председател на Фондацията) и Джордж Марк Райнов (зам.-председател на Фондацията), проф. Иво Хаджимишев, Красимира Величкова (директор на Български дарителски форум).

По време на връчването на грамотите всеки един от тях изказа благодарност към дарителите и призова студентите да не забравят никога, че дарителството е вътрешно убеждение, която възвисява всяка личност.

В приветствието си проф. д.ф.н. Анастас Герджиков благодари на семейство Гипсън и подчерта, че подкрепата за талантливите млади хора вече се превръща в национална политика, след като в Парламента се лансира идеята за издирване на умните и талантливи студенти, които обаче имат нужда от социална подкрепа: „Много години преди държавната власт, семейство Гипсън помогна това да се осъществи в България. Честито на всички, които получават тази помощ! Работете с удоволствие, за да се реализирате най-добре в професиите си”.

Общият брой на вече връчените стипендии е близо 1300. Въпреки икономическата криза през 2008 г., сем. Гипсън продължи подкрепата си за програмата. Цялата сума, предоставена от дарителите до момента, е 2 104 734 лева.

Като повечето успели хора по света сем. Гипсън бяха лаконични в изявленията си. В емоционалното си експозе Нели Гипсън каза: „Изключително сме щастливи и радостни, че имаме възможност да присъстваме на това вълнуващо събитие”. А Робърт Гипсън призна, че неговата мисия е да дарява. Именно това го прави щастлив: „Нашата подкрепа е личната ни радост – ние действаме в различни културни и образователни сфери. Подкрепяме фотографията, защото тя е историята на България, а стипендиантската програма е в подкрепа на вашето трудолюбие”.

Доц. д-р Тодор Чобанов говори за меценатството като традиция в България: „Вие, скъпо семейство Гипсън, се нареждате сред световни имена, които са дарили много за добруването на родината ни. Приемете специални поздрави от г-жа Фандъкова. Благодарим ви, че подкрепяте в момента археологическите разкопки в солниците на Провадия, че с ваша помощ бяха издадени 4 книги с фотографии на проф. Иво Хаджимишев”.

Сред бурни аплаузи проф. д. ик. н. Стати Статев изрази възторга си: „Няма думи, с които може да се опише вашето дело! Вие давате светлина, път и надежда на много млади хора, които през целия си живот няма да забравят това. Благодарение на вас, те стават и по-добри хора. От името на всички колеги и студенти „Огромно благодаря!”.

Ваня Кастрева припомни смисъла на една от най-красивите български думи – „спомоществователство”: „Уважаеми млади хора, без любов, отдаденост и трудолюбие вие няма как да оставите следа. Нека доброто бъде път към съвършенството...”.

„Нека никога да не забравите този жест към вас. Не чакайте да се сдобиете с 4 ризи, за да дарявате. Когато имате две ризи, почвайте да дарявате” – каза акад. Кендеров.

 

Специално за в. „Труд” Робърт Гипсън даде интервю.

Каква е ролята на дарителството във Вашето семейство?

Моят дядо е израсъл в едно малко село в щата Ню йорк, неговите родители не са имали средства да го изпратят в университет, но съселяните му са го подкрепили и той завършва образованието си. По същия начин и аз продължих пътя си в университет, без да познавам всички личности, които са ми помогнали. Ние почитаме дара на едно поколение към друго поколение, чрез дарителството предаваме щафетата в ръцете на другите.

Чувствате ли се удовлетворен от днешната церемония?

Всеки път, когато се срещам с младите хора, аз се вдъхновявам още повече.

Намирате ли разлика между поколението студенти преди 15 години и днес?

Истината е, че досега не съм се срещал организирано с рецепиентите на стипендиите. Сега за първи път тази година се запознавам с всички стотина наградени. Нели е присъствала на някои от церемониите през годините.

Следователно вие предоставяте финансова помощ, без да познавате младежите...

Да, така е. Защото и на мене са ми помагали, без да ме познават. Аз не мога да определя кой заслужава. Това не е единствената програма, която спонсорираме. Ние се доверяваме на Фондация „Св. св. Кирил и Методий”, те имат ресурса да изберат най-добрите кандидати. Ние само подписваме чека.

Дайте съвет как България да спре изтичането на образованите и талантливите в чужбина.

Ние не даряваме, за да спрем младите хора да напускат България. Нямаме никакъв „глобален план”. Аз не съм Сорос. Искам да помогна на младите и талантливи хора да се развиват така, както искат. Това е техен избор.

Кои други проекти подкрепяте у нас?

Спонсорирам археологическите разкопки край Провадия, които изследват хипотезата, че солниците са причината за Варнеското злато, а древните тракийски царе са били най-богатите владетели в пределинистична Европа, благодарение на солта.

Коментари

Задължително поле