107 хил. кв. м нови офиси са завършени до средата на 2019 г.

Извън столицата, пазарите в Пловдив и Варна осигуряват добри условия за разширяване на наемателите с втори или трети офис в страната.

Делът на свободните площи остава стабилен

Предлагането се увеличава

Близо 107 хил. кв. м нови офис площи в София са завършени през първата половина на 2019 г. Така общото предлагане на Клас А и Б офиси достига 1,925 млн. кв. м, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти.

“Офис пазарът се намира в зряла фаза с устойчиво търсене и стабилен интерес и наемна активност. Макар новозавършените проекти от началото на 2019 г. значително да надвишават обемите година по-рано, нивата на незаетите площи остават без съществена промяна. Леко повишение има при офисите Клас Б, но то се обуславя по-скоро от интереса на някои наематели към подобряване на работната среда и оттам - стремежа им да потърсят Клас А площи, в които да се нанесат”, коментира Станимира Пашова, мениджър “Офис площи” в компанията.

Най-активни на наемния пазар са компаниите от технологичния и аутсорсинг сектора, които търсят възможности за разширение или консолидация на бизнеса си. За разглеждания период свободните офис площи в столицата са 9,9%. При сградите Клас А нивата са под 9%.

“Очакваме активността на наемния пазар да се засили през четвъртото тримесечие. Прогнозата ни в дългосрочен план е за леко повишаване на свободните площи, което ще доведе до натиск върху наемните цени”, посочва Станимира Пашова. Към второто тримесечие на 2019 г. офисите в строеж в София са 404 хил. кв. м, сочат данните на компанията. Според експертите близо 90% от тези проекти са концентрирани на ключови булеварди и в райони с добри транспортни връзки. Зоната около Бизнес парка също е във фокуса на инвеститорите със значителен брой завършени проекти и такива в строеж. Извън столицата, пазарите в Пловдив и Варна осигуряват добри условия за разширяване на наемателите с втори или трети офис в страната.

“Завършването на висок клас офис площи води до подобряване на инвестиционния продукт и по-голям избор. Очакваме това да доведе и до по-висока ликвидност на пазара в средносрочен план”, посочи Явор Костов, мениджър “Капиталови пазари” в компанията.

 

Хонконг е №1 с 3685 долара

В 8 града наемите са над $2000 на месец

В Европа най-скъп е Цюрих

В осем града по света месечният наем на жилище с две спални е повече от 2000 долара, което прави около 3500 лв. Това показва изследване на Дойче банк за градовете, в които наемите са най-високи и най-ниски. Първото място е за Хонконг, където месечният наем е 3685 долара. За последните 20 години наемите в Хонконг са нараснали с 20%, но за последната една година има известно охлаждане на пазара и спад с 1%.

На второ и трето място са Сан Франциско и Ню Йорк, където месечните наеми са съответно 3631 долара и 2909 долара. Европейският град с най-високи наеми за жилище с две спални е Цюрих (Швейцария) с 2538 долара на месец.

В топ 10 на най-високите наеми попадат още три града в Европа. На пето място в общата класация е Париж с 2455 долара месечен наем, а веднага след него е Лондон с 2338 долара. В топ 10 попада и Дъблин (Ирландия), където месечният наем е 2018 долара. Преди него, на седма позиция, е още един град в САЩ - Бостън, където месечните наеми са около 2201 долара. Последните две места в топ 10 са за Сидни (Австралия) с месечен наем от 1969 долара, и Токио (Япония) с 1903 долара.

Най-ниски от разгледаните 55 града са наемите в Кайро (Египет), където ще са ви нужни 285 долара на месец, както в Бенгалуру и Ню Делхи в Индия съответно с 298 и 363 долара.

Коментари

Задължително поле