11-тонни машини засипват с пръст пламналото сметище в Свищов

Снимки: Веселина Ангелова

Стартира рекултивацията на депото по проект на ПУДОС за над 3 млн.лева

Стартира засипването с пръст на горящото сметище в Свищов. Екстремните мерки бяха предприети заради лумналия пожар на депото и опасността от обгазяване на района. Дни наред горящото сметище причиняваше сериозно задимяване над града и кметът на Свищов Генчо Генчев обяви бедствено положение. За овладяване на ситуацията се бореха екипи от районните противопожарни служби в Полски Тръмбеш, Белене, Горна Оряховица и Плевен. Еколози от РИОСВ-Велико Търново и пожарната пък продължават денонощно да дежурят и следят за ситуацията.

В сряда стартира рекултивацията на старото сметище, което е на около 10 километра от Свищов. Тя е по проект на ПУДОСТ и е на стойност над 3 млн.лева. Рекултивацията започна по одобрен и подписан с община Свищов договор по заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

"Направена е организация и са изготвени графици за работа на фирмата изпълнител. 11-тонни машини влязоха в депото, за да запръстяват. Осигурени са и терени за изгребване на земни маси", обясни кметът на Свищов Генчо Генчев.

Градоначалникът допълни, че се очаква до края на идната седмица цялата площ от 50 декара на сметището да бъде засипана с първия слой от пръст.

Коментари

Задължително поле