12 големи компании искат да строят 10,4 км от „Струма“

Решението за ОВОС за изграждането на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле е законно, реши Върховният административен съд по-рано тази година.

Поръчката е за част от новия магистрален път в посока София през Кресненското дефиле

В състезанието се включва и португалски гигант

12 са подадените оферти за изграждане на част от новото трасе на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Търгът е за 10,4 км от аутобана в участъка между Кресна и Крупник. Отсечката е разделена на две части, за да се изгради по-бързо, като през миналата седмица стана ясно, че кандидатите за другото трасе от нея с дължина от 13,2 км са 10 фирми и обединения.

И този път в конкурса се включват най-големите родни компании. За първи път сред кандидатите е португалският строителен гигант EPOS - Portuguesa de Obras Subterrâneas, S.A. Фирмата е с над 30-годишен опит зад гърба си и участва в търга за „Струма“ в обединение с „ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД и „Главболгарстрой Интернешънал“ АД.

Част от участниците са подали документи и за двата лота на отсечката между Кресна и Крупник. Сред кандидатите е дружество с участници в него „Джи Пи Груп“ АД и „Логистика 21“ ЕООД. Оферта е подало и обединение между „Грома Холд“ ЕООД, „Водно строителство – Благоевград“ АД, „Вахостав – СК“, „Пътпроект“ ЕООД, „Рутекс“ ООД и „Метропроект“ Прага. В търга заедно участват компаниите „Трейс Груп Холд“ АД и „Алве Консулт“ ЕООД. С обща оферта в конкурса се състезават „Геострой“ АД, „Пътстрой-92“ АД, „Биас-М“ ЕООД и „Илия Бурда“ ЕООД. Сред българските обединения е и това между „Иса 2000“, „Евро Алианс Тунели“ ЕАД и „Автомагистрали Черно море“. Като консорциум са се явили компаниите „ПСТ Груп“ ЕАД, Частно акционерно дружество „Строителна асоциация Интербудмонтаж“, „БГ Ленд Кънстракшън“ АД и „Копекс и Ко“ ЕООД.

Самостоятелно в търга за изграждането на отсечката са избрали да участват „Акорд строително промишлена инвестиционна корпорация“ АД. Две турски фирми също са избрали да подадат оферти сами. Това са „Дженгиз Иншаат Санайи Ве Тиджарет Аноним Шерикти“ АД и „Колин Иншаат Туризм Санайи Ве Тиджарет“ АД. Друга турска компания е предпочела да обедини усилия с родни фирми. Те участват заедно. Това са „Доуш Иншаат Ве Тиджарет“ АД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Трансконсулт-22“ ООД. Последният, 12 участник в търга е обединението между италианците от „Тодини Конструкциони Дженерале С.П.А.“ и българския филиал на компанията - „Тодини България“ ООД.

10,4 километровата отсечка ще трябва да бъде построена от избраната фирма за 1556 дни.

 

Борят се за близо 430,5 млн. лв.

430,5 млн. лв. е индикативната стойност на поръчката за изграждане на 10,2-та километра от новото трасе на магистрала „Струма“ в посока София между Кресна и Крупник. В поръчката е включен и обходния път на Кресна, който е с дължина 5,5 км. При изграждане на отсечката ще бъдат построени 4 тунела с обща дължина близо 2 км, 11 виадукта с приблизителна дължина от 5 км, както и 9 надлези и подлези. Тунелите ще бъдат с с инсталации и системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление и управление на движението.

Коментари

Задължително поле